Шотландската първа министърка ще защитава в Брюксел мястото на Шотландия в ЕС

Никола Стърджън

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън заяви, че е твърдо решена въпреки Брекзита да защити мястото на Шотландия в Европейския съюз и затова утре ще бъде в Брюксел, предаде Франс прес.

"Твърдо съм решила да запазя отношенията и мястото на Шотландия в ЕС", заяви в реч пред парламента в Единбург Стърджън, която е лидер на Шотландската национална партия.

"Ако излезем от Европа, това ще е против волята ни и от демократична гледна точка ще е недопустимо", добави тя, като подчерта, че мнозинството от шотландците (62 процента) са гласували за оставане в ЕС на референдума в четвъртък.

Утре ще посетя Брюксел, за да изложа позицията и интересите на Шотландия пред представителите на основните парламентарни групи в Европарламента и пред председателя на ЕП Мартин Шулц, каза водачката на партията, застъпваща се за независимост на Шотландия.

След огласяването на резултатите от референдума, Стърджън оцени като много вероятно в Шотландия да бъде организиран втори референдум за независимост след всенародното допитване от 2014 г., когато спечели лагерът за оставане във Великобритания.

Трябва да направим всичко възможно да гарантираме, че волята на шотландския народ по отношение на ЕС се зачита, каза Стърджън, цитирана от Ройтерс.

По-късно във вторник в шотландския парламент ще бъде внесено предложение да се упълномощи местното правителство да води разговори както с Великобритания, така и с властите в Брюксел за възможността Шотландия да остане свързана с ЕС и единния пазар.

Няма да с нужни преговори за присъединяване на Шотландия към ЕС, ако на нов референдум за независимост привържениците на отделянето от Великобритания победят, заяви пред парламента депутатът от Шотландската национална партия и бивш първи министър на Шотландия Алекс Салмънд. "Ако излезем от Великобритания, ще имаме различни възможности и една от тях е да се ползваме от сегашното членство, наследявайки го от Великобритания", отбеляза той и допълни, че това ще зависи от политическата воля на Европа.

През септември Великобритания трябва да започне преговори с ЕС за излизането си от съюза, каза председателят на ЕП Мартин Шулц при пристигането си за срещата на върха в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа