Шоуто "Страх" продължава както досега, но с предупреждение към родителите

Излъчването на останалите десет епизода от телевизионната игра "Страх" по Нова телевизия продължава както досега, но с изписано предупреждение от вида "Препоръчителен родителски контрол" и с повтаряне на гласово предупреждение между отделните части на предаването.

За това са се разбраха Съветът за електронни медии (СЕМ), ръководството на Нова телевизия и продуцентът на "Страх" Магърдич Халваджиян на среща в сряда. Повод за нея стана смъртта на 13-годишния Мартин Мартинов от Козлодуй, който загина на 23 март при игра, имитираща телевизионното предаване.

На срещата представителите на СЕМ и ръководството на Нова телевизия са постигнали съгласие, че излъчването на "Страх" изисква по-активен родителски контрол, както и че няма необходимост играта да мести в друг часови пояс.

Председателят на СЕМ доц. Маргарита Пешева и членовете на съвета доц. Райна Николова, Мария Стефанова и Георги Стоименов са защитили позицията, че медийните практики в редица европейски страни и в САЩ за излъчването на тази риалити-игра са разнообразни, като тя най-често се излъчва в широкия праймтайм между 19 ч. и 23 ч., се посочва в съобщение на медийния регулатор. Миналата седмица стана ясно, че шоуто, което стартира в 20 часа, може да бъде преместено в по-късния часови пояс от 23 часа.

Играта "Страх" у нас е особено популярна сред малолетните и непълнолетните, се посочва в съобщението. Във възрастовата група от 4 до 14 г. тя постига много висок рейтинг - от 6 до 10.7 процента.

Същевременно обаче медийната реакция спрямо "Страх" и случилия се трагичен инцидент не се придружава от реакция на гражданското общество и на неправителствения сектор към СЕМ, се отбелязва в съобщението. В него се допълва, че досега в съвета не са постъпвали писма от неправителствени организации, нито от граждани или независими експерти. Първото подобно писмо е получено едва днес в СЕМ от асоциация "Родители".

Споделяне

Още от България