"Шпигел": Германия предава данни на САЩ в огромни размери в хода на електронно следене

Федералната разузнавателна служба на Германия БНД (Bundesnachrichtendienst) предава огромни количества метаданни на американската Агенция за национална сигурност (АНС), събрани след следене на телекомуникации, твърди списание "Шпигел", цитирано от БТА.

По информация на изданието базата на БНД в Бад Айблинг, Бавария, може да е един от пунктовете за събиране на данни от АНС, чрез които само за декември 2012 г. спецслужбите на САЩ са получили около 500 милиона метаданни, в това число такива, събрани в хода на следене на различни канали за връзка в Афганистан.

"Шпигел" цитира представител на БНД, който обяснява, че федералната разузнавателна служба си сътрудничи с АНС от над 50 години, особено с цел защита на германски военнослужещи и в случай че се наложи да бъдат спасявани похитени германски граждани. За изпълнение на тази задачи служело и тясното сътрудничество между разузнаванията в Бад Айблинг, което тече там от над 10 години и се основавало на споразумение от 2002 г.

По думите на германския разузнавач няма доказателства за това АНС да събира в Германия лични данни на нейни граждани. Според него, когато метаданните се предават на американците, те преминават през многостепенна система за проверка, в хода на която се изключва информацията за германски граждани. По този начин комуникационното поле на Германия остава незасегнато, отбелязват от БНД.

Според огласени от Едуард Сноудън документи АНС е създала на територията на казармите в Бад Айблинг собствен център за събиране на информация, който по електронни канали е свързан непряко с информационната мрежа на АНС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят