Шрьодер се обяви в подкрепа на по-скъп долар

Ако доларът поскъпне, това ще е от полза и за Европа, и за САЩ, защото ще стимулира европейския износ и ще ограничи дефицита на Америка, заяви в интервю за телевизия Блумбърг германският канцлер Герхард Шрьодер, цитиран от агенция Блумбърг.

Тази седмица доларът достигна нов исторически минимум спрямо еврото. И двете страни имат интерес от по-благоприятен обменен курс. Никой няма интерес от слаб долар, каза Шрьодер. Той не смята, че САЩ се опитват да предизвикат поевтиняване на долара, за да стимулират износа и растежа.

Състоянието на валутата на една страна отразява силата на нейната икономика, подчерта германският канцлер. През тази година доларът поевтиня спрямо еврото с 12 процента.

В четвъртък щатската валута спадна до 1,1980 долара - най-ниското ниво от въвеждането на еврото в обращение през 1999 г. Доларът поевтиня и спрямо 14 от 16-те основни валути, включително и спрямо швейцарския франк и британската лира.

След изказването на Шрьодер доларът поскъпна спрямо еврото. Около 07,30 ч. сутринта местно време във Франкфурт на Майн курсът на еврото бе 1,1891 долара - понижение с 0,2 на сто спрямо нивото от 1,1911 долара вчера.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?