"Ще бъдат хванати хора с пари", обеща шефът на "Антикорупция"

"Буквално след седмици ще започнат първите резултати"

Пламен Георгиев. Снимка: БГНЕС

"Очаквайте разкрития, скоро ще видите. Ще бъдат хванати хора с пари, това ще се случи съвсем скоро", обеща председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев пред журналисти веднага след предизвестения му избор на поста.

"В работата ми нищо няма да ме разколебае. Тези високи резултати, които сме постигнали и досега, ще бъдат пренесени и в новата комисия. И те вече се пренасят. Корупцията е негативно явление и съвсем скоро, буквално до седмици, очаквайте нови и нови резултати, и то много сериозни. Ще бъдат хванати хора с пари. Започваме много сериозна борба с корупцията. И няма да чакате резултатите два, три, пет, десет месеца, а буквално след седмици ще започнат да валят първите резултати. И ще видите, че няма значение нито цвят, нито нищо", каза Георгиев.

Той даде пример, че на предишния си пост - председател на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), е бил назначен от министър-председателя, а са разкрити кметове от ГЕРБ.

"Ударът", с който Георгиев се прочу напоследък, е със спорния запор на активи на издателя на "Икономедия" Иво Прокопиев. В същото време депутатите услужливо си затвориха очите прекратено през 2015 г. производство на КОНПИ срещу финландската гражданка от руски произход Елизабет Елена вон Месинг, подсъдима по най-голямото дело за пране на пари в България - на 1.6 млрд. лева. С прекратяването на производството е вдигнат и запорът върху активите на Вон Месинг, между които са 23 милиона лева в банкови сметки, дружествени дялове и недвижим имот. В момента Вон Месинг се издирва с общодържавно издирване след разпореждане на СГС от януари 2018 г.

Георгиев увери още, че в цялата си кариера е доказвал независимост. Попитан дали ще се съобрази с желанията на политическите партии за членовете на новия антикорупционен орган, той каза: "Боже Господи, как ще ги консултирам с партиите."

"Работя срещу корупцията. Дали е ГЕРБ, БСП или ДПС, няма никакво значение. Само един месец след като се сляха органите има такива примери. Предстои сериозна борба с корупцията по всички нива. Хората да дават сигнали, да проверяваме. Всички ще бъде проверено", зарече се Пламен Георгиев

Едно от ключовите дела, по които Пламен Георгиев работи като прокурор, е скандалът с подслушването на покойния директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов. От изтекли в медии разговори между Танов и премиера Бойко Борисов се чуваше как министър-председателят му казва да прекрати проверка в пивоварна на покойния вече бизнесмен Михаил Михов-Мишо Бирата.

След като бе избран за шеф на "Антикорупция" Георгиев каза, че не се е занимавал с разследване срещу Бойко Борисов. Той каза, че по време на досъдебното производство тогава са реализирани специални разузнавателни средства, които са записали разговори на Танов с хиляди непознати номера. "Откъде мога аз да извадя съдържание какво включва този разговор", коментира Георгиев.

"Впоследствие прокуратурата е установила съдържание на някакъв разговор. От там нататък е текла проверка, с която аз нямам нищо общо. След това се е провело производство. Аз такъв разговор не съм чул. Аз съм водил дело за нарушения в Митниците", допълни той. И запита защо се пропуска, че по дело, по което той е работил, е бил вкаран единственият политик в затвора-Митхат Табаков. "Беше му свален имунитетът и лежа ефективно за корупция във връзка с обществени поръчки. Не знам за друг действащ политик, който да е влязъл в затвора", коментира Пламен Георгиев.

Споделяне

Още от България