Ще има трансформации в досъдебното производство

Трансформации на звената на сегашната дирекция “Досъдебно производство“, предвиждат част от одобрените в сряда от правителството промени в Закона за МВР.

Част от разследващите полицаи от дирекцията ще бъдат пренасочени към ГДБОП, а друга – към дирекция "Криминална полиция”. В криминалната полиция ще се създаде и звено, което да има методически функции над цялата наказателно-процесуална дейност.

Необходимостта от продължаване на изграждането на съвременна криминална полиция с европейски профил налага укрепване на наказателно-процесуалните функции на Главна дирекция "Криминална полиция”, се казва още в пояснението на правителствената пресслужба.

Подобен ангажимент е залегнал като указание в годишния доклад на Еврокомисията по механизма за оценка и сътрудничество, а по този начин българската криминална полиция ще се доближи (като структура и правомощия) до класическите примери на европейските полиции.

С друга промяна в закона пък главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване” и Главна дирекция "Гражданска защита” ще се слеят в една обща дирекция в рамките на МВР - "Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН). Сливането ще бъде регламентирано с промени в Закона за МВР, които правителството одобри в сряда.

Събирането на двете дирекции в една трябва да премахне дублирането на отделни функции и да редуцира администрацията, поясниха от правителствената информационна служба, но не уточниха в какви рамки ще бъде съкращението на чиновници от двете сегашни служби.

Промяната трябва и да подобри организацията на работа като оптимизира времето за реакция на новата структура. Така ще се намалят разходите при извънредни ситуации за ангажираната техника и човешки ресурси.

В МВР ще бъде създадена и национална Шенгенска информационна система (Н.ШИС) като част от ангажиментите на страната за влизане в Шенген. Чрез базата данни полицейските органи получават постоянен достъп до най-актуалната информация за издирвани изчезнали лица, за лица с отказ за влизане на територията на Шенгенското пространство, а също така и за изгубени и откраднати вещи. Полицейските органи временно ще могат да изземват с протокол за срок от 30 дни откраднати или изгубени вещи, които са обявени за издирване в ШИС от друга държава членка.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?