Ще показват на децата как работи полицията

Полицаите ще запознават децата с работата на различните служби, обясни в сряда зам.-вътрешният министър Камен Пенков след изслушване в парламентарните комисии по правните въпроси и по вътрешния ред. Повод за съвместното заседание е инициатива на председателя на парламента Георги Пирински за подобряване на съвместните усилия за превенция на престъпленията срещу деца след убийството на сестрите Белнейски в Пазарджик.

Зам.-министър Камен Пенков обясни, че до края на юни учениците в цялата страна последователно ще се запознаят с работата на пожарната, граничната полиция, НСБОП, а през май и юни акценти ще са безопасността на движението и борбата с наркотиците.

Според разработената от МВР програма, малките ученици ще бъдат запознавани с правата им като граждани и с правата на полицията. Един от съветите е въвеждане в мобилните телефонии на децата на спешните номера на полицията, пожарната и неотложна помощ. В коментар зам.-министърът обясни, че полицията не се притеснява от “фалшиви” обаждания от децата. И сега имаме такива, допълни той.

По думите на Камен Пенков, тъй като възпитанието е двустранен процес, повишаването на информираността на децата може да доведе и до промяна в отношението на родителите.

Родителите се държат безотговорно

По време на заседанието стана ясно, че съществува обществена търпимост по отношение на отказа от отговорност от страна на родителите. Председателят на парламента Георги Пирински уточни, че според изготвената от консултативния съвет по законодателство към Народното събрание справка, родителските задължения са заложени в Семейния кодекс и редица закони и те не са само препоръчителни, а задължителни.

Според представената пред депутатите информация, през последните 5 години броят на престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни непрекъснато нараства и докато през 2001 г те са били 4 069, за 2004 г. са нарастнали до 4 388.

В пъти нараства броят на престъпленията срещу деца. Данните на МВР сочат, че през 2001 г. обект на престъпление са били 995 малолетни и непълнолетни, а през 2005 г. – 4 187.

По време на срещата, представителите на МВР са запознали депутатите и с последното развитие на разследването на жестокото двойно убийство в Пазарджик. След заседанието, директорът на НС Полиция Валентин Петров отказа да коментира случая с думите, че всичко, свързано с работата на МВР е следствена тайна.

Петров допълни още, че изтичането на информация в медиите, която често пъти е невярна, може да затрудни разкриването на престъплението и отрече да липсват улики.

Директорът на полицията за пореден път подчерта, че се прави всичко възможно за разкриването на убийството.

Във вторник, по време на посещението на екип на МВР в САЩ, начело с министър Румен Петков стана ясно, че американски експерти ще изследват биологичен материал от телата на двете момичета, тъй като българските специалсти не са успели да извлекат годно за сравнение ДНК.

“Жълтият комсомол” на косъм да скара коалицията

Некоординирана с партньорите от БСП инициатива на Светослав Спасов от политическото ръководство на НДСВ едва не скара представителите на двете управляващи парламентарни групи по време на съвместното заседание на комисиите.

Спасов, който се засегна, че ръководената от него комисия по въпросите на младежта и спорта не е поканена на изслушването на МВР, оповести намерението си за създаването на работна група по превенция на престъпленията от и срещу деца.

Ние защо не знаем за това, спонтанно реагира председателя на ПГ на левицата Михаил Миков и поиска отговор от шефката на групата на НДСВ Анелия Мингова. По-късно стана ясно, че е било взето решение за създаване на съвместна работна група между трите комисии – правната, вътрешната и по въпросите на младежта и спорта.

Малко по-рано зам.-председателят на БСП и шеф на Народното събрание Георги Пирински разкритикува друга самоволна инициатива на шефа на “жълтия комсомол” Светослав Спасов.

В последно време се чуват мнения за писането на закон за т.нар.”най-древна професия”, но не мисля, че това е необходимо, обясни Пирински без да назовава нито думата “проституция”, нито, че идеята за закона е на Спасов. Според председателя на парламента обаче, вместо да се пишат нови текстове, е добре да се прилага действащото и в момента законодателство срещу сводничеството.

Споделяне

Още от България