Ще се обсъжда внос на йеменски газ през гръцки и турски LNG-терминали

Предстоят преговори между "Булгаргаз“ и йеменската държавна компания “Йемен LNG”, на които ще се обсъди възможността за доставки на втечнен газ от Йемен през гръцки и турски терминали. Това съобщиха в понеделник от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма след проведено в Сана първо заседание на междуправителствената българо-йеменска комисия за икономическо сътрудничество.

Държавният обществен доставчик отдавна обмисля различни начини за разнообразяване на доставките на природен газ в страната, от които в момента 85 на сто са руски внос, а останалите – местен добив.

По време на двудневната сесия са били обсъдени и възможностите за участие на български фирми като подизпълнители в инфраструктурни проекти в Йемен, сред които пътни съоръжения, язовири, напоителни системи. Наши компании ще проучат и възможностите за участие в модернизирането на йеменски електроцентрали.

Двустранното икономическо сътрудничество може да бъде засилено чрез доставка на български медикаменти и лекарствени субстанции, машини, селскостопанско оборудване и оборудване за хранително-вкусовата промишленост, консерви, месо, изкуствени торове, напоителни системи и машини, инсталации за водни сондажи, посочват от ведомството. В началото на 2013 г. в София ще бъде организиран и двустранен бизнес форум.

Съпредседател на комисията от българска страна е заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, а от йеменска – заместник-министърът на промишлеността и търговията Мухсен Ал-Некиб. В сесията на първото заседание са участвали представители на компании от сферите на енергетиката, електрониката, военната индустрия и др.

Споделяне

Още от Бизнес