Ще се отнема шофьорска книжка за навлизане в затворени пътища

Ще се отнема шофьорска книжка за навлизане в затворени пътища

Пътна полиция получи право да отнема за три месеца книжките на шофьори, които са навлезли във временно затворени пътни участъци заради лоши метеорологични условия.

Глобата за това нарушение ще бъде най-малко 1000 лева, реши Народното събрание, приемайки промени в Закона за движение по пътищата.

Ако нарушението бъде извършено от шофьор, който управлява чуждо превозно средство, наказанието ще е спиране от движение на МПС-то за три месеца.

Промените в закона бяха предложени заради блокадата на Бургас в навечерието на Нова година. Тогава първо верижна катастрофа затвори магистрала "Тракия", а закъсали ТИР-ове блокираха всички обходи.

Отделно депутатите решиха да отменят забраната за затъмняване на задните стъкла на автомобилите, стига да има огледала за задно виждане. Остава забраната да се затъмняват челното и страничните стъкла.

С промените в закона се въвежда и специална категория МПС, наречена "историческо превозно средство". Така законът вече регламентира колите на поне 30 години. Условието е моделите да признати за част от историческото наследство от Международната асоциация на старинните автомобили и да имат издаден сертификат за старинен автомобил. Те няма да се нуждаят от винетка и "Гражданска отговорност", ако не се ползват за ежедневни нужди.

Споделяне

Още по темата

Още от България