Ще се търси купувач на 100 процента от ВМЗ-Сопот

Ще се търси купувач на 100 процента от ВМЗ-Сопот

"Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ), Сопот, ще се продава в двустепенен, публично оповестен конкурс. Това заяви в Народното събрание, в петък министър-председателят Симеон Сакскобургготски в отговор на въпрос на Петър Мутафчиев, депутат от Коалиция за България за развитието на предприятието.

Приватизацията на дружеството за производство на гражданска и оръжейна специална продукция ще става по стратегия, изготвена от министъра на икономиката. Документът е готов, предстои съгласуването му между ведомствата, след което ще бъде внесен в Министески съвет за одобрение и придвижване към Народното събрание, което трябва да го приеме. Самата процедура по провеждането на конкурса ще се движи от Агенцията за приватизация, която трябва да предложи на кабинета за одобрение предпочетения купувач. Парламентът ще има крайната дума в избора на новия собственик. Купувачът ще има възможността да плати 20 на сто от договорената цена с непарични инструменти, предвижда проектостратегията.

Считаме, че продажбата на 100 процента от капитала на предприятието е за предпочитане, отбеляза премиерът. Той допълни, че се предвижда в конкурса за ВМЗ-Сопот да се допускат само стратегически инвеститори. Бъдещият собственик ще е задължен да запази предмета на дейност на заводите и да обслужва старите задължения на дружеството.

През 2003, 2004 и 2005 г. са разсрочени 10 млн. лв. дълг на предприятието. лв. С решение на кабинета в края на 2004 г. е бил утвърден погасителен план със срок на изплащане 10 години и задълженията на ВМЗ са били редуцирани с 20 млн. лева, каза премиерът.

Министър-председателят отбеляза, че в резултат на бизнес-програмата на дружеството 2003-2005 г. за периода до окончателното изготвяне на стратегията за приватизация са осигурени поръчки и е сключено споразумение с Държавния департамент на САЩ за износ на спецпродукция. Със започналата модернизация на изделията за постигане на оперативна съвместимост с техниката на страните на НАТО вече се работи по съвместни проекти и производства с новите ни партньори от НАТО.

Очаква се ВМЗ-Сопот да завърши финансовата 2004 г. със счетоводна печалба, а през 2005  г. да се сключат договори за износ на по-голям обем специална продукция, каза Симеон Сакскобургготски. Той отбеляза и социалния ефект от тази програма като посочи, че към 31 януари тази година равнището на безработица в Сопот е било 6,9 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес