Ще върне ли Рахул Ганди "Индийския национален конгрес" на власт

Ще върне ли Рахул Ганди "Индийския национален конгрес" на власт

Опозиционната партия Индийски национален конгрес (ИНК) е избрала Рахул Ганди за свой лидер, подготвяйки се да оспори доминацията на министър-председателя на Индия Нарендра Моди преди националните избори през 2019 г., предадоха световните агенции.

Рахул Ганди, който е потомък на най-прочутата политическа династия в Индия, наследява майка си Соня Ганди на председателския пост на партията.

ИНК управляваше Индия в продължение на десетилетия, но загуби позиции за сметка на индуистката националистическа партия Бхаратия джаната, която дойде на власт през 2014 г.

Откакто ИНК беше победен от оглавяваната от Моди Бхаратия джаната на националните избори през 2014 г., Рахул Ганди се опитва да убеди избирателите, както и мнозина в своята партия, че има умения на лидер. Сега той е изправен пред трудната задача да възкреси ИНК - задача, която става още по-трудна след поредицата поражения на щатски избори през последната година.

Рахул Ганди влезе в политиката през 2004 г. и е депутат в индийския парламент. През 2013 г. стана заместник-председател на ИНК.

Той поема лидерския пост от майка си, която оглави ИНК през 1998 г. През последните години Соня Ганди имаше здравословни проблеми, но семейството и ИНК не даваха много информация по въпроса.

Рахул Ганди е шестият член на фамилията Ганди-Неру, който застава начело на ИНК. Прадядо му Джавахарлал Неру беше първият министър-председател на Индия след независимостта ѝ от Великобритания през 1947. Баща му Раджив Ганди и баба му Индира Ганди също бяха министър-председатели, но и двамата бяха убитипри атентати.

Рахул Ганди е учил в Индия, Харвард и Кеймбридж. Три години е работил за лондонска консултантска фирма и е ръководил своя консултантска фирма в Мумбай.

Той се очерта като ключов стратег и звезда в кампанията за изборите през 2009 г., на които оглавяваната от ИНК коалиция спечели втори пореден управленски мандат.

Партията обаче претърпя едно от най-тежките си изборни поражения през 2014 г., малко след като Рахул Ганди стана неин заместник-председател. След това гласуване тя загуби много повече местни избори, отколкото спечели, което породи въпроси за неговите ръководни и организационни умения.

ИНК се надява, че предстоящите гласувания в редица щати предлагат възможност за съживяване на партията преди националните избори през 2019 г.

Моди обаче продължава да е доста популярен. Почти 90 на сто от индийците имат положително мнение за него, а повече от две трети са доволни от посоката, в която той води Индия, показа изследване на института "Пю" през ноември. Според допитването рейтингът на одобрение на премиера е с 30 пункта повече от този на Ганди.

Споделяне

Още от Свят