Щети за 9 млн. лв. от пожара на склада за дрехи в Казичане

Собственикът му онлайн търговец ще вложи 4 млн. лв., за да започне пак работа

Щети за 9 млн. лв. от пожара на склада за дрехи в Казичане

На около 9 млн. лв. се оценяват щетите от пожара в Казичане в склада за дрехи втора употреба, съобщи неговият собственик – платформата за онлайн търговия Remixshop.com.

Компанията ще инвестира около 4 милиона лева, за да започне да работи отново.

Пожарът избухна на 15 юли в разпределителния център, откъдето опакованите артикули поемат по пътя към крайните си клиенти на седем пазара в ЕС. При избухването на огъня в склада е имало само стока. Според разкази на очевидци пожарът е възникнал на голяма височина и бързо се е разраснал. Изгорели са голяма част от артикулите, приготвени в картонени опаковки за експедиция. Сградата е нова и помещенията отговарят на всички изисквания за противопожарна безопасност, посочват от компанията.

В останалите помещения на фирмата е имало около 25 служители, които са били евакуирани веднага и няма жертви и пострадали. Пожарната е била на мястото 6 - 7 минути след подаването на сигнал, посочват от компанията.

"Инцидентът ще ни забави, но няма да ни затвори", казва Любомир Кленов, един от основателите на "Ремикс". Той допълни, че почти напълно са върнати парите на клиентите, чиито доставки не са били изпълнени заради инцидента.

В пожара е изгоряла стока, предназначена и за Румъния, Полша, Гърция, Унгария, Словакия и Чехия.

Заради инцидента се е наложило компанията да преустанови временно продажбите за всички седем пазара в Европа. Това води до значителни пропуснати ползи. Оценката е, че ще се отрази негативно и на целия сектор за търговия на дрехи втора употреба онлайн у нас, смятат от "Ремикс". Тепърва ще се изяснява как това ще се отрази върху темповете за растеж на компанията, която през 2016 г. бе определена от "Ърнст и Янг" за една от най-бързо развиващите се в Централна и Източна Европа. Дружеството обаче все пак смята да реализира ръст, макар и под първоначално предвидения.

За рестарта на дейността На опожарения склад ще се вложат около 4 млн. лв., което ще стане с помощта на австрийската инвестиционна компания "Мецанин Мениджмънт" (Mezzanine Management). Другите два центъра за обработка на компанията работят.

Междувременно онлайн търговецът на дрехи втора употреба започна нова програма, по която приема ненужни, но запазени дрехи, които след почистване и обработване продава и изплаща част от приходите на изпратилите ги.

Споделяне

Още от Бизнес