Щетите от пожарите надхвърлят 3 млн. лв. досега

Щетите от пожарите надхвърлят 3 млн. лв. досега

Щети за 3.132 млн. лв. са нанесени от избухналите досега пожари в страната, сочи справка на Министерството на земеделието и продоволствието (МЗП), което все още отговаря за горите до структурирането на новата държавна агенция.  Данните са до 31 юли, съобщиха от ведомството пред Mediapool във вторник. В сумата влиза прогнозната стойност на обгорялата дървесина и разходите за гасенето на пожарите.

От МЗП не можаха да коментират подозренията, че палежите са нарочни за по-лесното пласиране зад граница на обгорелите трупи, но статистиката им сочи, че най-пострадали са широколистните гори. От общо изгорели 288 139 дка с растителност, 190 673 дка са широколистни гори,  52 359 дка са иглолистни, а 23 465 дка са смесените насаждения. Треви, стърнища и други общо 21 642 дка площи са пострадали от огнената стихия.

Статистиката сочи, че общо 1295 пожара са избухнали от 1 януари до края на юли. При тях са изгорели 312 пасища и 264 стърнища.

Запалени цигари са довели до 82 пожара, от умишлени са били 62 палежа, туристи са виновни за 43 пожара, а деца – девет. Неизвестни са причините за 350 пожара. 

Макар и не в толкова голям мащаб както предишната седмица, пожарите в страната продължават и във вторник. Близо 500 дка борова гора изгоря за денонощие край бургаското село село Подвис, съобщиха от полицията в града. Специализираните екипи продължават да потушават огъня край Бургас. Гори и иглолистна гора в местността "Калето", която се намира северозападно от селото.

Пожар бушува на широк фронт и покрайнините на Симеоновград. Огънят е обхванал сухи треви и широколистна гора в непосредствена близост до квартал “Йорданово” на града.

Около 70 дка смесена гора е унищожена от пожар и в землището на село Кипилово, Община Котел. Край село Бресте, община Червен бряг през последното денонощие са изгорели  40 дка борова гора. 150 дка сухи треви и храсти са изгорели в землището на село Долно Белотинци, а 60 дка край село Долна бяла речка, Сливенска област.

От пожарите през изминалата седмица, в областта са унищожени 10 хил.дка акациева гора, 300 дка широколистна и 100 дка иглолистна гора. Над 8 хил.дка суха трева е изгоряла само за три дни в този регион.

Споделяне

Още от България