Щетите от спрения газ ще растат заради СО2-емсиите и неплащания към хазната

Обобщени загуби за фирмите в България заради спряното газоподаване в размер на 456 млн. лв., отчете в сряда Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). В анализа на ведомството са включени 386 стопански обекта и той сочи, че фирмите са декларирали 213 млн. лв. преки загуби и 243 млн. лв. косвени щети.

В обявените загуби не са включени за държавния бюджет от това, че в хазната не са влизали приходи заради спряната дейност на предприятията.

Като се има предвид, че намалението на производството на фирмите ще доведе до негативен ефект по отношение на приходите от данъци през текущата и следващата година, експертните оценки на Министерството на икономиката и енерегетиката сочат, че общите загуби за икономиката надхвърлят значително 500 млн. лв.

Вероятно щетите за икономиката ще са по-големи и заради това, че още не е ясно с колко ще нараснат излъчените във въздуха въглеродни емисии от страна на топлофикациите и други производства, които минаха на мазут вместо на природен газ. Дружествата има лимит от количества парникови газове, които могат да изпускат, и за надхвърлените емисии тряба или да се купуват допълнителни квоти илида се плащат солени санкции.

Анализът не включва и информация за мултипликационния ефект от загубите, който има влияние върху клиентите и доставчиците на засегнатите от кризата стопански субекти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?