Щурм на централата на Преходния съвет в Либия, зам.-председателят се оттегля

Председателят на либийския Преходен национален съвет (ПНС) Мустафа Абдул Джалил предупреди в неделя, че страната върви към бездънна яма, след като протестиращи щурмуваха правителствена сграда в Бенгази, докато той бе вътре.

Тълпата, настояваща за оставката на либийското правителство, счупи прозорците и нахлу в местната централа на ПНС снощи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Протестите рискуват да подкопаят крехката стабилност на страната, заяви Абдул Джалил пред журналисти в хотел в Бенгази."Минаваме през политическо движение, което може да отведе страната до бездънна яма", каза Абдул Джалил. "Зад тези протести стои нещо, което не е добро за страната", допълни той.

"Народът не даде на правителството достатъчно време и правителството няма достатъчно пари. Може би има забавяне, но правителството работи едва от два месеца. Дайте им шанс, поне два месеца", заяви Абдул Джалил, като уточни, че се е срещнал с религиозни лидери и протестиращи. Той обясни, че е приел оставката на лидера на местния съвет в Бенгази, Салех Ел-Газал.

В неделя трябваше да бъде представен закона за изборите за Национално събрание, но това бе отложено за идната седмица, посочи член на ПНС, цитиран от Франс прес. Той уточни, че някои членове трябва да бъдат преразгледани и законът ще бъде приет на 28 януари. Очаква се от текста да отпадне квотата от 10 на сто,
предвидена за жени народни представители.

ПНС има подкрепата на западните сили, които помогнаха за свалянето на Кадафи през деветмесечния конфликт, но не е избран, бавно възстановява основни обществени услуги и някои либийци твърдят, че много от членовете на съвета са имали връзки с Кадафи, отбелязва Ройтерс.

Най-малко 4000 либийски студенти протестираха в неделя в Бенгази срещу арестуването на 11 техни колеги след нападението срещу заместник-председателя на ПНС Абдул Хафиз Гога в университета Гар Юнес в Бенгази, посочва Франс прес.

Абдул Хафиз Гога, който е и говорител на ПНС, бе заобиколен и блъскан от младежи в четвъртък в университет в източния град Бенгази. Там той присъства на церемония в памет на "мъчениците на революцията" миналата година, с която бе свален от власт режимът на Муамар Кадафи. Гога бе обвинен от студентите, че е опортюнист и че сътрудничил в миналото на Кадафи. Гога заяви в неделя по катарската телевизия "Ал Джазира", че подава оставка в интерес на нацията след призивите за оттеглянето му

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?