Щурм срещу важна сунитска джамия в Багдад

Иракски сили, подкрепени от американски войски, са убили трима души при щурм срещу една от най-важните джамии в Багдад.

След петъчната молитва между 200 и 300 военнослужещи от Националната гвардия нахлули в джамията Абу Ханифа, хвърляйки заглушаващи гранати и стреляйки във въздуха.

Целта на рейда не бе оповестена, но според богомолци, намиращи се в джамията, силите за сигурност арестували имама ѝ - шейх Муайед ал Азами. Джамията, която се намира в багдадския квартал Азамия, е един от най-важните религиозни обекти за сунитите в Ирак и през последните месеци бе обискирана на няколко пъти от американски войници.

Влиятелната Асоциация на мюсюлманските богослови в Ирак обаче обвини американците, че не допуснали богомолци да влязат в храма за петъчни молитви. "Те откраднаха и парите, предназначени за ремонт на джамията" (около 2000 долара), заяви имам Маудафар Абдул Уахаб.

Според него американската акция била предприета заради подкрепата, оказвана от неговото паство на Фалуджа. Асоциацията на мюсюлманските богослови публично се обяви срещу операцията във Фалуджа и заплаши да бойкотира изборите през януари, припомня АП. Освен това иракското правителство вчера предупреди, че мюсюлмански духовници, които подбуждат към насилие, ще бъдат смятани за "участници в терористична дейност".

Също в петък трима души, сред които и един полицай, загинаха и най-малко 13 бяха ранени при самоубийствен атентат с кола бомба срещу полицейски контролен пункт в Багдад, предаде Франс прес.

Атентаторът самоубиец взривил автомобила си на улица Палестина близо до полицейското управление Заюна, докато полицаите изграждали контролен пункт.

По думите на полицейски източник един полицай е загинал 13 души са ранени при атентата. Повечето от ранените също са полицаи. По думите на друг офицер от иракската полиция при взрива са загинали и двама цивилни.

Споделяне

Още от Свят