Шулева махна митата на японската техника за наши проекти

Апаратурата, която японски експерти и доброволци по програми внасят у нас, вече ще е освободена от данъци, мита и такси. Това предвижда българо-японско споразумение, подписано от вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева и японския министър на външните работи Нобутака Мачимура, съобщи БТА.

Споразумението ще улесни бъдещите японски проекти у нас. Досега техническата помощ от Страната на изгряващто слънце за България е 73 млн. долара. Сред големите проекти, които са реализирани или се осъществяват в момента, са Центърът за енергийна ефективност в индустрията, разработването на млечно-кисели продукти, обучението на мениджъри от малкия и средния бизнес и проекта за развитие на община Казанлък.

България би искала да получи институционална подкрепа за инвестиционния представител, който Министерството на икономиката ще изпрати в Токио. Това заяви вицепремиерът Шулева на срещата си с парламентарния секретар на икономиката, търговията и индустрията Акихито Ямамото. Двамата обсъдиха възможността Японската организация за външна търговия - Джетро, да предостави такава подкрепа.

Българският вицепремиер и японският парламентарен секретар обсъдиха и как може да се увеличи износът от България за Япония. Значителен потенциал съществува за износ на изделия от стомана и алуминий, както и за увеличаване на експорта на вино, текстил, кожени изделия, пчелен мед и продукти на основата на маслодайната роза.

Възможностите за инвестиции в енергетиката, производството на части, детайли и компоненти за автомобили и на медицинска техника бяха икономическите акценти в разговора на министър-председателя Симеон Сакскобургготски и вицепремиера Лидия Шулева с президента и главен изпълнителен директор на Хитачи Ецухико Шояма. На срещата присъства и президентът на енергийната компания на Хитачи Пауър Систъм Е. Мано. Министър Шулева покани корпорацията Хитачи да участва в приватизацията на трите големи ТЕЦ-а у нас - Варна, Русе и Бобовдол.

По време на разговорите бе обсъден и проектът за строителство на АЕЦ Белене. Хитачи ще проучат и възможностите на нашите предприятия за производство на детайли за автомобилната индустрия. Представителите на Хитачи съобщиха още, че новият им календар за 2005 г. е със снимки от нашата страна.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: