Швейцария разследва HSBC за пране на пари

Претърсени са офисите на местното подразделение на британската банка

Швейцария разследва HSBC за пране на пари

Швейцарските власти започнаха разследване за пране на пари срещу местното подразделение на британската банка HSBC и неизвестни извършители десет дни, след като избухна шумен скандал с медийни разкрития, че финансовата институция е помагала на заможни клиенти да избягват данъци.

Прокуратурата съобщи, че вече са претърсени офисите на банката в Женева. На по-късен етап разследването може да обхване и хора, заподозрени в извършването или участието в пране на пари.

Банката съобщи, че е готова да оказва съдействие на разследващите. Генералният директор на филиала Франко Мора посочи миналата седмица, че са закрити сметки на клиенти, неотговарящи на високите стандарти на банката.

Според доклад на Международния консорциум на разследващите журналисти и няколко медийни организация банката е укрила милиони долари, като е помагала на богати хора по света да избягват плащането на данъци.

Докладът се основава на изтекли документи за период до 2007 година, които са свързани със сметки на стойност 100 милиарда долара, собственост на над 100 000 души и компании от 200 страни, отбелязва АП.

Бившият компютърен специалист в HSBC Ерве Фалсиани е дал данните на френските данъчни власти през 2008 година. Франция ги споделя с други правителства и започва разследвания.

Френският вестник "Монд" получава една версия на данните и споделя материала с Международния консорциум на разследващите журналисти, който пък го анализира с други международни медии.

Генералният директор на филиала Франко Мора коментира обаче, че разкритията на "исторически бизнес практики" само припомнят, че старият бизнес модел на швейцарското частно банкиране вече не е приемлив.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес