Швейцария разследва възможно пране на пари от Статойл

Швейцария разследва възможно пране на пари от норвежкия петролен гигант Статойл, съобщи говорителката на федералната прокуратура Андреа Садецки, цитирана от АФП. Разследването, което е започнало преди време, се е съсредоточило върху един човек и скоро ще бъде приключено, заяви Садецки в отговор на статия, публикувана в швейцарския вестник на немски език Зонтагсбликс.

Според седмичника компанията Статойл, в която делът на норвежката държава е 81,7 процента, е платила 6,75 млн. шв. франка /4,36 млн. евро или 5,21 млн. долара/ за консултация за развиване на бизнес в Иран и 2,5 млн. шв. франка са постъпили по сметка в Креди Сюис в Женева.

След като приключи разследването на прокуратурата, случаят ще бъде предаден на съда. Миналия септември бившият главен изпълнителен директор на Статойл Олаф Фел и председателят на управителния съвет на компанията Лайф Тере Льодесьол се оттеглиха от постовете си в отговор на започналото полицейско разследване за подкуп във връзка с договора на Статойл с лондонската консултантска компания Хортън инвестмънтс.

Норвежката полиция претърси централния офис на Статойл на 11 септември след информации в медиите, че компанията е подписала договор с иранския консултант Абас Язди за 15,2 млн. долара, за да подобри развитието на бизнеса си в Иран. Иранският парламент също официално разпореди разследване по случая.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес