Швейцария ще помогне на ООН за откраднатите от диктаторите пари

Швейцария стана първата страна, която подкрепи съвместната инициатива на ООН и Световната банка за връщане на парите, които са били откраднати от корумпирани чиновници и диктатори на развиващите се страни, предаде ББС в петък.

Според замисъла на международните организации, източените пари трябва да се изземат от банките и да се вложат в социални проекти като образование и здравеопазване в онези страни, които са били ощетени от своите диктатори.

По данни на кореспондента на ББС в Берн,в швейцарски банки се съхраняват 500 млн. долара на бившия филипински диктатор Фердинанд Маркос и 700 млн. долара на бившия нигерийски лидер Сани Абача. И двамата диктатори са в списъка на десетте най-корумпирани в света държавни ръководители.

Властите на Швейцария заявиха, че откраднатите в миналото средства няма да застрашат безопасността на банките в страната. Бе уточнено, че създаването на система за идентификация на средствата, получени по престъпен начин, е помогнало на страната в предишни години да изземе 1.6 млрд. долара.

ООН и Световната банка съобщиха в доклад в началото на седмицата, че ежегодно длъжностни лица в развиващите се страни крадат между 2-40 млрд. долара.

Споделяне

Още от Свят