Швейцария слага край на приспадането на подкупи от данъците

Швейцария слага край на приспадането на подкупи от данъците

Швейцарските компании вече няма да могат да приспадат от данъците си подкупите, платени на частни лица. Това предвижда актуализация на данъчното законодателство, която ще влезе в сила от 1 януари 2022 година, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс в сряда.

Освен подкупите, разходите за финансиране на престъпни дейности или парите, дадени в замяна на извършване на престъпление, също вече няма да бъдат приспадани от данъците.

Алпийската страна, известна с историческите си практики на банковата тайна и като убежище за пари от чужбина, ще остави възможност някои закононарушения да продължат да се приспадат от данъците. Чуждестранни глоби обаче ще могат да бъдат приспадани в изключителни случаи, когато нарушават швейцарската държавна политика, уточни правителството.

С влизането на промените в сила, Швейцария ще изпълни препоръка на Работната група за финансови действия при прането на пари към ОИСР.

Богатата република само донякъде намали законния бум на подкупите през последните две десетилетия, включително и чрез ход за криминализиране на подкупите към чуждестранни държавни служители, започвайки в началото на новото хилядолетие, припомня Ройтерс.

През 2001 година Швейцария забрани приспадането на подкупи, плащани от компании към държавни служители, от техните данъци

Споделяне

Още от Свят