Швейцарски кантон отказа да се извини за ареста на син на Кадафи

Властите на швейцарския кантон Женева отхвърлиха идеята да се извинят на Либия за ареста миналото лято на Ханибал Кадафи, син на либийския лидер Муамар Кадафи, предаде Франс прес в четвъртък.

"Няма основание да се започва нещо ново или полицията ни да играе роля на изкупителна жертва", заяви президентът на кантона Давид Хилер.

Според доклад на швейцарския експерт Лусиус Кафлиш и на швейцарското външно министерство, женевската полиция е можела "да приложи по-нюансирано и по-деликатно международните норми".

От изводите на експерта "установихме, че правилата на правовата държава са били спазени, международните конвенции не са били нарушени и в крайна сметка може би е имало проблем с липса на тактичност", отбеляза Хилер. Той подчерта, че тактичността е нещо субективно.

Кантонът Женева не е компетентен да решава криза между две суверенни държави, изтъкна президентът на кантона.

Отношенията между Швейцария и Либия се влошиха, след като през юли миналата година в Женева бяха арестувани Ханибал Кадафи и съпругата му Алин заради оплакването от тормоз на двама техни бивши прислужници.

Ханибал и съпругата му бяха освободени срещу гаранция от 500 000 швейцарски франка (312 500 евро), което предизвика гнева на Триполи.

Споделяне

Още от Свят