Швейцарците гласуваха против пълната забрана на пушенето в заведенията

Швейцарските граждани се обявиха със значително мнозинство против строгата забрана на тютюнопушенето в барове и ресторанти на днешния референдум, предаде ДПА.

Против забраната са гласували избирателите в повечето от 26-те швейцарски кантона, съобщи правителството.

Прогнозните резултати в национален мащаб показват, че 66 процента от швейцарците са против инициативата, наречена "Защита от пасивното тютюнопушене", подета от здравното министерство и подкрепящи го организации, а 34 на сто я одобряват.

Целта на инициаторите на референдума бе да се забрани пушенето в заведения и на работните места в страната като цяло. Според тях ограничаването на пасивното пушене ще подобри общественото здраве.

Правителството и бизнес организации се противопоставиха на засилването на мерките срещу тютюнопушенето, твърдейки, че въведените през 2010 г. са достатъчни.

Сега действащите мерки забраняват по принцип пушенето в затворени помещения на обществени места. Съгласно действащото законодателство собствениците на ресторанти могат да разрешат на клиентите си да запалят цигара в обособени помещения или в заведението, ако то е съвсем малко.

В различните кантони са в сила различни правила. В 8 кантона действа пълна забрана на пушенето на обществени места, а в 11 се прилага законът от 2010 г., който допуска пушачи в заведения с площ до 80 кв.. м или в салон за пушене с обслужващ персонал, ако заведението е голямо. В 7 кантона, сред които и Цюрих, е забранено да се пуши в заведенията, но са разрешени пушалните с обслужващ персонал, посочва Франс прес.

Швейцария е страната, организираща най-много референдуми в света. От 1848 г. са свикани над 500 всенародни допитвания. Законът изисква над 100 000 подписа, за да бъде поставен даден въпрос за решаване от обществото.

Споделяне

Още от Свят