Си Цзинпин е новият лидер на Китай

Си Цзинпин е новият лидер на Китай. Това стана ясно след като досегашният вицепрезидент на Китайската народна република - 58-годишният Цзинпин, бе избран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия на провелия се 18 конгрес, предадоха информационните агенции.

Той сменя на поста Ху Дзинтао, избран за генерален секретар през 2002 г. Си Цзинпин заменя Ху Дзинтао и на поста председател (т.е. президент) на Китай.

Новият първи в Китай беше назначен и за председател на Централния военен съвет - пост, заеман досега също от Ху Дзинтао.

Досегашният държавен глава ще заеме поста на председател на Централната военна комисия.

Вицепремиерът Ли Къцян пък през март ще стане председател на Държавния съвет, т.е. премиер на Китай - пост, заеман понастоящем от Вън Дзябао.

Си Цзинпин и Ли Къцян ще встъпят официално в длъжност, след като през март 2013 г. кандидатурите им бъдат одобрени и формално от Всекитайското събрание на народните представители (китайския парламент).

Си и Ли принадлежат към т.нар. "пето поколение" китайски ръководители, на които им предстои да управляват Китай през следващите 10 г.

Решаването на проблема с корупцията е най-голямото предизивикателство, пред което е изправена Китайската комунистическа партия, каза новият ѝ ръководител.  Цялата партия трябва да бъде нащрек, заяви Си Цзинпин пред репортери в първото си публично изказване след приключилия 18-и конгрес на партията.

Формализа и бюрокрацията са другите належащи проблеми за решаване пред комунистическата партия, посочи Си Цзинпин. За да се справим с тези проблеми, ние трябва преди всичко да имаме достойно поведение, изтъкна новият партиен лидер. Той призова още за налагане на строга дисциплина и поддържане на тесни връзки с народа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят