СИБанк става ОББ

Белгийската КВС ще държи най-голямата финансова група у нас

Шефът на обединените банки Петър Андронов (вдясно) обяснява промените

Третата по големина банка в България ще се казва ОББ от началото на 2018 г.

"ОББ (част от КВС Груп)“ ще е новият бранд, под който ще се представя бъдещата обединена банка между СИБанк и ОББ, след като собственикът на СИБанк – белгийската КВС Груп, купи доскорошната гръцка ОББ.

Новият бранд е избран след задълбочено проучване на мнението на клиентите, поясни главният изпълнителен директор на двата трезора Петър Андронов, който досега ръководеше СИБанк. По думите му до края на годината двете банки ще запазят сегашните си имена, тъй като до Нова година се очаква да приключи процесът по обединението. Логото на обединената банка е комбинация от двете досегашни на СИБанк и ОББ.

Централата на новата финансова институция ще е в "Милениум център“ до НДК. В управлението е запазена и част от мениджмънта на ОББ.

Във вторник белгийската група КВС приключи сделката по придобиване на ОББ и Интерлийз от Националната банка на Гърция. Стойността на операцията е 610 млн. евро, като тя вече е одобрена от всички регулаторни органи, включително от Комисията за защита на конкуренцията.

"KBC ще използва налични средства, за да плати в брой цената за придобиването“, казаха от групата.

Освен СИБанк, в момента КВС държи в България и ДЗИ, като общата инвестиция на белгийците в страната се оценява на 1.3 млрд. евро. Това е една от най-големите чужди инвестиция в България за целия преход, посочи Андронов.

След придобиването на ОББ, KBC Груп става най-голямата финансова група в България с 10 компании, покриващи пълния спектър от финансови услуги. Освен СИБанк, ДЗИ и Интерлийз, в групата влизат още ОББ Факторинг, ОББ Асет Мениджмънт, ОББ Застрахователен брокер и 60% от ОББ Метлайф.


Новата обединена банка ще има 1.6 милиона клиенти в България, 3.3 млрд. евро кредити и 3.7 млрд. евро депозити. Трезорът ще има 300 клона и близо 3000 служители.

"Към този момент за клиентите на двете банки не настъпва никаква промяна. Когато има промени, те ще бъдат своевременно съобщавани“, посочи още Петър Андронов. По думите му предстои сериозна ревизия на продуктите на двете банки, като ще бъдат избрани и оставени на пазара най-добрите от тях.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?