Сидеров: Костов ме компрометира, да напусне комисията "ДАНС"

Ротационният председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Волен Сидеров е поискал лидерът на ДСБ и депутат от Синята коалиция Иван Костов да напусне комисията, защото води "компроматна война" срещу него.

"Беше изразено съмнение от Атанас Атанасов и Костов, дали мога да председателствам комисията", поясни в четвъртък Сидеров.

"Не може да има колегиална атмосфера при положение, че той като лидер на ДСБ води такава компроматна война", каза лидерът на "Атака" и добави, че "компроматната война започна да се води едностранно от Костов и неговия г-н гном".

В края на август Атанасов, който е бивш шеф на контраразузнаването, изрази съмнения, че лидерът на "Атака" е бил зависим от милицията преди промените през 1989 г. По думите му Волен Сидеров е бил разследван за изнудване и през 1984 г. следствието е приключило с обвинително постановление и препоръка материалите да се предадат на прокуратурата за започване на съдебно дело.

До момента няма официална реакция от МВР във връзка с евентуални зависимости на най-близкия съюзник на ГЕРБ.

В същото време Костов заяви, че не възнамерява да напуска комисията "ДАНС", тъй като няма никакви основания за това.

"Няма такава процедура, по която да бъда оттеглен. Освен това не съм направил нищо, за да препятствам работата на комисията", коментира Костов по повод искането на Волен Сидеров.

"Аз представлявам в комисията Синята коалиция. Народен представител съм по волята на избирателите и съм тук поради тези две причини, така че няма как да напусна комисията”, каза още Костов. Той не коментира защо Сидеров иска оттеглянето му, но посочи, че това е несъстоятелно и че не е работа на комисията, а става дума за политическа атака.

"Днес исках да работим по дневния ред. Този, който е искал да напреднем по дневния ред, съм аз. Няма как да съм вкарвал политически конфронтации”, добави той. Запитан дали работата в комисията протича спокойно, Костов каза: "Аз съм напълно спокоен. Аз съм в тези неща от 20 години и приемам това като част от професията. Има такива напрегнати моменти. Аз съм бил обект на какви ли не възможно най-свирепи и остри заплахи, сдържал съм си нервите, опитвал съм се да се браня, но съм приемал това като условие, без което не може в българската политика. Така се прави в българската политика. Така че това не може да ме извади от равновесие”, заяви още лидерът на ДСБ.

Заседанието на комисията бе прекъснато поради липса на кворум, тъй като председателят ѝ Волен Сидеров бе толкова ядосан, че не се върна.

Конфронтацията между ДСБ и "Атака" се изостри допълнително в последните седмици, след като Атанасов изрази публично съмненията си за зависимостта на Волен Сидеров от милицията. В отговор Сидеров обяви като основен приоритет на партията си през този политически сезон провеждането на операция "Възмездие", в която да се търсят виновните за 20-годишния преход, на първо място Иван Костов.

По този повод Костов заяви, че е готов да подпише генерално пълномощно да се извадят всичките му банкови сметки. "Но нека го направят това и другите. Нека го направи Доган. Нека го направят всички", каза лидерът на ДСБ в четвъртък пред бТВ. Няма лошо в това да се търси чистота в политическия живот, заяви той, но според него поведението на "Атака" е опит да се преформулира вотът на хората, които са избрали Бойко Борисов, "за да отдаде дължимото" на тройната коалиция, а не да търси неща, които 9 години са търсени и не са открити.

"Нека да има акции, но акциите срещу мен са вече 9 години, 9 години. И нищо

не се е видяло в тези 9 години. Вие сте живи свидетели за това, че 9 години се рови и се търси, и няма нищо, защото реално нищо няма", каза бившият премиер. Според него подкрепата на "Атака" за управлението на ГЕРБ е от реакционни позиции, докато Синята коалиция подкрепя правителството в името на реформи.

"Но моята теза е, че ако се спрат реформите, печелившият няма да бъде ГЕРБ и няма да бъдат "Атака”. Ще бъде президентът Първанов, защото той винаги е бил срещу реформите”, каза Костов. По думите му политическият проект на президента е консолидация на силите, които искат да се спрат реформите.

Споделяне

Още от България