Силен вторичен трус разтърси Хаити

Силен вторичен трус разтърси Хаити

Вторичен трус с магнитуд 6.1 беше регистриран в сряда в Хаити, осем дни след опустошителното земетресение миналия вторник, предадоха световните агенции.

Трусът е станал в 11.03 ч. по Гринуич. Епицентърът му е бил на 56 км северозападно от столицата Порт-о-Пренс.

Земетресението е предизвикало паника и е накарало много хора да напуснат сградите и да избягат навън. За момента няма данни за жертви и щети.

Селищата в крайбрежните райони на карибската държава, включително хаитянската столица, бяха почти напълно разрушени от земетресението миналия вторник. Според някои оценки броят на жертвите е от порядъка на 200 хил. души, милиони хаитяни са ранени. Загинаха или в неизвестност са и немалко чужденци.

Международните спасителни екипи, които работят в разрушения от земетресение Порт-о-Пренс, приключват активната фаза на операциите за издирване на оцелели. Досега екипите са спасили 121 души.

Млада хаитянка беше извадена жива изпод руините на супермаркет във вторник вечерта. Тя е в добро състояние, въпреки че е открита седем дни след силното земетресение, което разруши почти цялата столица на Хаити, предаде Франс прес.

Спасителните служби са работили 9 часа, за да извадят 25-годишната жена, която по време на земетресението се е намирала в апартамент над малкия супермаркет.

Президентът на Хаити Рене Превал приветства факта, че мащабната международна помощ е пристигнала много бързо, но има проблем при координацията с разпределянето ѝ.

"Помощта пристига, а на място няма готовност да бъде посрещната. Щом пристигне, питат ни: къде са камионите, с които да бъде превозена, къде са складовете? Помощта ще нараства. Важно е тя да се координира, за да се знае в какви количества, кога и как ще се разпределя", заяви хаитянският държавен глава.

Преди ден Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за изпращането на още 3500 войници и полицаи към 9000 военен персонал на световната организация в Хаити.

САЩ изпратиха още 800 морски пехотинци, които се включиха в разпределението на хуманитарната помощ за бедстващото население, съобщи Асошиейтед прес. Така броят на американския военен персонал в Хаити достигна 11 000 души.

Увеличаването на войниците цели и предотвратяване на избухването на улични безредици.

Мисията на ООН за стабилизиране на Хаити пък е натоварена със специалната задача да открие парите сред развалините на банките в столицата.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?