Силен взрив разтърси центъра на Атина

Силен взрив нанесе значителни щети на Гръцката корпорация за обществени имоти в централната част на Атина, съобщиха информационните агенции в петък. Убити и ранени няма. Взривното устройство било поставено в найлонов плик и завързано за уличен стълб близо до входа на зданието, в което се помещава държавната компания. Все още никой не е поел отговорност за атентата.

Нанесени са щети и на съседни сгради и паркирани наблизо автомобили.

Гръцката корпорация за обществени имоти, чиято централа се намира на 250 м от централното управление на атинската полиция, управлява държавни имоти и се контролира от министерството на финансите.

 След масовите протестни демонстрации през декември миналата година, които често бяха белязани с насилие, гръцките власти са изправени пред вълна от нападения на местни екстремистки групировки. В декларации до местни вестници някои от екстремистките групировки вече заплашиха, че ще продължат нападенията срещу банки и държавни учреждения. На 9 март една от групировките, наречена "Революционна борба" хвърли бомба срещу клон на Ситибанк в Атина. На 18 март бе осуетен друг опит за атентат с кола-бомба срещу клон на същата банка в гръцката столица.

В декларация групировката обяви, че нападенията са отмъщение за ролята на банковите институции в избухването на световната финансова криза.

 

В сряда самоделна бомба избухна и пред офиса на депутата от управляващата партия Кириакос Мицотакис, брат на външната министъра Дора Бакояни и син на бившия министър-председател Константинос Мицотакис.


Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?