Силите на Асад превзеха важен град на юг от Алепо

Силите на Асад превзеха важен град на юг от Алепо

Силите на сирийския режим превзеха днес град Ал Хадер, бастион на бунтовниците на юг от Алепо, на 10 километра от международния път, съобщава военен източник, цитиран от Франс прес.

Това е втората за последните 48 часа значима военна победа на силите на режима южно от Алепо. Във вторник те вдигнаха продължилата две години обсада на военното летище Куейрес.

"Сирийската армия, с подкрепата на съюзниците си от Хизбула и ирански бойци, превзе района на Ал Хадер", заявил източникът, цитиран от Франс прес. Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) потвърди, че армията на режима и нейните съюзници са влезли в град Ал Хадер и са превзели големи части от него. Боевете срещу ислямистките бунтовници и джихадистите от Фронта "Ан Нусра" продължават, има жертви сред воюващите, добави директорът на Центъра Рами Абдел Рахман.

Град Ал Хадер, на 25 километра от Алепо, е най-голямата крепост на бунтовнически сили на юг от Алепо, особено от Фронта "Ан Нусра", сирийския клон на Ал Каида. Превземането му позволява на режима на Башар Асад да се приближи до международния път, който е само на 10 километра, подчертава СЦНПЧ.

От 2012 г. отрязъкът от международния път между Алепо и Хомс е под контрола на бунтовниците, припомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят