Силите на Асад в офанзива срещу прозападните бунтовници

Сн. ЕПА/БГНЕС
Подкрепяните от Запада сирийски бунтовници, които държат стратегическа пустинна територия в югоизточната част на Сирия покрай границата с Йордания и Ирак, съобщиха, че срещу тях е започнала мощна офанзива на правителствените сили и техните съюзници от проиранските милиции, подкрепяни по въздуха от руската авиация, съобщи Ройтерс. 
 
Стотици войници с десетки БТР-и и танкове са навлезли в района на Бир Касаб на около 75 км югоизточно от Дамаск. Бир Касаб падна в ръцете на бунтовниците от Свободната сирийска армия, след като бе изоставен преди няколко месеца от джихадистите на "Ислямска държава", отстъпващи на изток, за да защитават своята крепост - Ракка, и богатата на петрол провинция Дейр аз Зур.
 
Правителствените сили и прозападните бунтовници са в надпревара кой по-бързо ще заеме вакуума там след отстъплението на ИД.
 
"С помощта на интензивни руски бомбардировки те се опитват да напреднат, но ние ги отблъскваме", каза говорител на "Осуд ал Шаркия" - една от най-големите бунтовнически групировки, действащи в района. 
 
Правителствената офанзива е част от голяма кампания на Дамаск да си върне пълен контрол над обширната сирийска област Бадия, след като падането на древния централен град Палмира им откри простор за пръв път от дълго време да излязат на стратегически позиции покрай границата с Ирак, посочва Ройтерс.
Споделяне

Още от Свят