Силите на Башар Асад обстрелват цивилни в Дамаск

Обама и Путин се обявиха за политическо решение, но различията остават

Силите на Башар Асад обстрелват цивилни в Дамаск

Силите на Башар Асад подложиха на артилерийски обстрел предградие на столицата Дамаск, при който загинаха десетки мирни жители, а други са затрупани под развалините на домовете си.

"Поради продължаващия обстрел досега никой не е успял да спаси оцелелите под развалините", заяви пред ДПА активистът на опозицията Хайтам ал Абдула от Дамаск.

Опозиционната организация Местни координационни комитети, която документира насилието в Сирия, заяви, че сред загиналите има цели семейства, които все още са затрупани под руините.

Въпреки че Асад продължава зверствата срещу собствения си народ международната общност не може да стигне до съгласие за намеса в Сирия заради съпротивата на Русия и Китай. До съгласие не се стигна и по време на първата от началото на третия мандат на руския президент среща между Владимир Путин и Барак Обама. Двамата разговаряха в Лос Кабос преди началото на срещата на върха на Г-20 в мексиканския курорт.

"Съгласни сме, че е необходимо да видим прекратяване на насилието в Сирия", каза президентът на САЩ. Обама отбеляза, че заедно с Путин са за политическо решение на конфликта в Сирия, и обеща двамата да работят заедно с останалите международни актьори, включително с пратеника на ООН и Арабската лига за тази страна Кофи Анан.

Руският президент посочи, че е намерил много допирни точки с американския си колега по сирийския въпрос. В същото време двамата не дадоха конкретни знаци, че различията между Вашингтон и Москва за Сирия са намалели, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Башар Асад отрича кланетата в Сирия и ги преписва на терористи. От началото на съпротивата срещу управлението му вече са загинали повече от 14 хиляди души, а от правозащитната организация "Амнести интернешънъл" го обвиниха в престъпления срещу човечеството.

Само в понеделник в Сирия са били убити 70 души.

Правителствените войски са бомбардирали и град Тафас в Южна Сирия, в който влезли танкове. Трима души са убити там. Силите на сирийското правителство са обсадили и град град Хомс, в централната част на страната.

В изявление на министерството на външните работи, разпространено от официалната агенция САНА, се твърди, че "въоръжени терористични групи" пречат на усилията за евакуиране на гражданите, предприети съвместно с международните наблюдатели и местните власти.

В неделя ръководителят на наблюдателската мисия на ООН в Сирия генерал-майор Роберт Муд поиска двете страни в конфликта да позволят евакуирането на жени, деца и болни от обсадения град и други зони на сражения.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят