Силите на Хафтар поставят мини в Либия

Силите на Хафтар поставят мини в Либия

Правозащитната организация "Хюмaн райтс уоч" порица използването на противопехотни мини, които според нея са поставени в южните предградия на Триполи от силите, лоялни към източнолибийския лидер Халифа Хафтар, съобщи Франс пес.

През април 2019 г. маршал Хафтар започна офанзива за превземане на либийската столица, намираща се под контрола на признатото от ООН правителство на националното единство.

През последните седмици силите на Хафтар претърпяха големи неуспехи и се изтеглиха от зоните, които контролират от месеци в предградията край Триполи.

"Бойците (подкрепящи Хафтар), сред които има и чужденци, са поставили мини, изтегляйки се от кварталите на юг от града", се казва в изявление на сайта на Хюман райтс уоч.

В понеделник силите на правителство на националното единство обвиниха поддръжниците на Хафтар, че са поставили мини в "освободени райони" в Аин Зара "на входа на жилища, на шосетата, в джамиите и училищата".

Според правозащитната организация снимки, споделени в социалните мрежи от силите на правителството на националното единство, показват четири вида противопехотни мини, произведени в СССР или Русия. 

Те твърдят, че мините са били "поставени от наемниците Вагнер" - свързана с Кремъл частна военна организация, която подкрепя маршал Хафтар.

По време на бунта през 2011 г., с който беше свален режима на Муамар Кадафи, "маршал Хафтар беше поел ангажимент командваните от него сили да не използват никога противопехотни мини, защото те не правят разлика между военни и цивилни", припомни "Хюман райтс уоч", като го подкани "да потвърди публично този ангажимент".

На 26 май мисията на ООН в Либия заяви, че "е изключително притеснена от информация, че жители на районите Аин Зара и Салахедин в Триполи са били убити или ранени от взривни устройства, поставени в или близо до жилищата им".

"Всяко използване на забранени от международната общност противопехотни мини е неприемливо", подчерта Стив Гуз, директор на отдела по въоръженията в "Хюман райтс уоч". 

Той призова воюващите страни да спрат използването на мини и да започнат разминиране, за да се избегнат нови жертви.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?