Силите на САЩ се изтеглят от летището в Кабул

Силите на САЩ се изтеглят от летището в Кабул

Въоръжените сили на САЩ са започнали да се изтеглят от летището на Кабул, през което евакуират хора, откакто талибаните взеха властта в афганистанската столица преди две седмици, заяви на брифинг за журналисти говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Представител на администрацията на президента Джо Байдън уточни пред Ройтерс, че на аерогарата са останали под 4 хиляди американски войници. В разгара на евакуационната операция техният брой бе достигнал 5800.

По-рано бе съобщено, че талибаните до голяма степен са отцепили летището на афганистанската столица Кабул, предаде Асошиейтед прес.

Ислямисткото движение, което взе властта в страната преди две седмици, разположи допълнителни бойци в района, за да не допусне струпването на големи тълпи. Операцията по евакуирането на хора от Афганистан през летището днес върви с по-бавни темпове - два дни след като то бе разтърсено от смъртоносен самоубийствен атентат, отговорност за който пое джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД).

Евакуационната операция в Кабул продължава, съобщи още Тейлър. Той уточни, че на летището на афганистанската столица има около 1400 човека, проверени и регистрирани за полети днес.

Общо 111 900 души са били евакуирани по данни на американското правителство от 14 август - ден преди талибаните да вземат властта в Кабул.

При атентата на летището в четвъртък бяха убити 169 афганистанци и 13 американски военни. Има опасения, че афганистанският клон на ИД, който е смятан за много по-радикален от талибаните, може да удари отново. Райони, където през последните две седмици се струпваха много хора, с надеждата да успеят да се качат на самолет, който да ги изведе от Афганистан, днес до голяма степен са пусти, отбелязва АП.

Много западни държави вече приключиха евакуационната си операция - броени дни преди окончателното изтегляне на американските въоръжени сили от Афганистан във вторник.

Афганистанец, който е работил като преводач за американския контингент, разказа, че след като преминал три контролно-пропускателни пункта на талибаните, бил спрян на четвъртия. Бойци на ислямисткото движение му казали, че получили указания от въоръжените сили на САЩ да пускат само хора с американски паспорт.

По данни на Съединените щати от началото на евакуацията през летището на Кабул на 14 август - ден преди талибаните да влязат в афганистанската столица, - са били изведени от Афганистан над 100 хиляди души. Хиляди други хора, които искат да напуснат страната, обаче може да не успеят да направят това до 31 август.

Белият дом съобщи, че за две седмици са били евакуирани общо 112 хиляди човека. През 24-часовия период до събота сутринта от Афганистан са били изведени 6800 души.

На фона на опасенията от нова атака, посолството на Съединените щати в Кабул призова днес американците да избягват района на летището, а онези, които са на някой от входовете му, незабавно да си тръгнат.

Тази нощ въоръжените сили на САЩ нанесоха удар с дрон по екстремист от ИД, планирал нападения срещу тях. "Първоначалните индикации са, че сме убили мишената", пише в американско военно комюнике, цитирано от Ройтерс.

Впоследствие представител на правителството на САЩ уточни, че първия път дронът е пропуснал целта, която се е придвижвала с кола, но от втори опит е улучил, съобщи АП.

Въздушният удар бил нанесен в граничещата с Пакистан източна афганистанска провинция Нангархар.

На пресбрифинга в министерството на отбраната на САЩ, генерал-майор Ханк Тейлър обяви, че при удара с дрон в граничещата с Пакистан източна афганистанска провинция Нангархар са били убити двама високопоставени представители на ИД, а един е бил ранен. Пентагонът не разполага с данни за пострадали цивилни.

По-рано министерството на отбраната на САЩ бе съобщило, че при въздушния удар е бил убит един екстремист от ИД, планирал атаки срещу американските военни в Афганстан.

Джон Кърби отказа да уточни дали при нападението с дрон са били поразени хора, пряко замесени в атентата на летището на Кабул, при който бяха убити 169 афганистанци и 13 американски войници. Той се ограничи да каже, че става въпрос за "организатори и оператори" от ИД.

Стотици афганистанци протестираха пред банка в Кабул, а пред банкоматите в столицата се извиват дълги опашки.

Сред демонстрантите пред сградата на "Ню Кабул Банк" бяха много държавни служители, които искаха своите заплати, каквито, по думите им, не са получавали през последните между три и шест месеца.

Те обясниха, че макар и преди три дни банките да са възобновили работа, никой не е могъл да изтегли пари. Банкоматите все още работят, но всеки има право да тегли от тях само най-много по около 200 долара на денонощие, което допринесе за образуването на дълги опашки.

Междувременно агенция на ООН предупреди, че влошаващата се обстановка със сушата в Афганистан може да направи така, че милиони хора да се нуждаят от хуманитарна помощ.

Възможно е икономическата криза да даде на западните страни лостове за влияние в Афганистан в момент, когато те призовават взелите властта талибани да съставят включващо всички обществени групи правителство и да позволят на хората да напускат Афганистан и след планираното изтегляне на всички американски войски на 31 август.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?