Симеон Дянков съкращава борда на "Информационно обслужване"

Симеон Дянков съкращава борда на "Информационно обслужване"

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков ще съкрати трима души от борда на директорите на държавната фирма "Информационно обслужване" и от петима те ще останат трима. Решението ще бъде взето на 21 септември тази година.

На практика Дянков взима решенията във фирмата еднолично, тъй като Министерството на финансите е неин принципал, а държавата притежава 99% от акциите.

Официален мотив за промените е желанието за съкращение на разходите.

Очаква се от борда да бъдат освободени бившият депутат от ДСБ ген. Атанас Атанасов, представителят на министерството Добрин Пинджуров и Петко Сотиров. На своите постове ще останат сегашният изпълнителен директор на "Информационно обслужване" Чавдар Атанасов и бившият икономически директор на "Икономедия" Бисер Боев, за когото се знае, че е съученик на министър Дянков.

След тяхното напускане в борда ще бъде назначен още един човек, за да бъде попълнена минималната по закон бройка от трима души.

Пред Mediapool Атанас Атанасов заяви, че решението за освобождаването на членове не е мотивирано от желание за съкращаване на разходи, а от спорове в управата по въпроса дали трябва да се продават недвижими имоти на дружеството.

"Аз заявих категорично, че по време на криза не трябва да се продават имоти, защото това ще стане на безценица. Предложението бе внесено от Бисер Боев, който смята, че тези имоти са излишни и са в тежест на дружеството", обясни Атанасов.

Той напомни, че миналата година е бил променен и уставът на "Информационно обслужване". Предният устав е постановявал, че за сделки на стойност над 100 000 лева е трябвало бордът да гласува единодушно, а след промяната решенията са вземани с обикновено мнозинство.

През юни тази година Общото събрание на "Информационно обслужване" е освободило от отговорност старото ръководство на фирмата "по препоръка" на финансовия министър.

С това изпълнителната власт "прости прегрешенията" на бившия изпълнителен директор Иво Николов, срещу когото има повдигнати обвинения за присвояване, както и на тогавашния председател на съвета на директорите Азер Меликов, близък до експремиера Сергей Станишев.

След смяната на властта миналото лято премиерът Бойко Борисов изнесе данни за петцифрените възнаграждения и бонуси, които са се раздавали в държавната фирма.

Министър Дянков коментира промените в управлението на държавната фирма сзумите, че те са продиктувани от основната ѝ задача - създаване на електронното правителство. В петък в Русе той заяви, цитиран от БТА, че именно заради тази задача в ръководството на компанията е необходимо да влязат експерти, които са работили по такива теми. Не е ясно обаче за какви експерти става дума, като бордът се свива на трима души, от които двама са от досегашния състав, а третият, гласен за член на УС, е юристът от Министерството на финансите Иван Кондов.

Симеон Дянков напомни, че от 10-12 години се говори от различни правителства за формиране на електронното правителство, имало е дори цяло специално министерство (ръководеното от Николай Василев - бел. ред.) с такава задача, но с малки изключения нищо не завършено.

Дянков нито потвърди, нито отрече информациите за освобождаването на ген. Атанас Атанасов от управителното тяло на "Информационно обслужване". "Кои хора ще бъдат съкратени от борда на директорите на "Информационно обслужване" ще се реши на 23 септември", каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България