Симеон и Живкович обявиха за приоритет магистралата София - Ниш

Съвместна декларация за ускореното изграждане на европейския коридор №10 в отсечката София-Ниш подписаха днес българският премиер Симеон Сакскобургготски и сръбският му колега Зоран Живкович, който е на еднодневно посещение у нас.

До 15 октомври очакваме становището на американската фирма "Бехтел" и на турска фирма, която е неин партньор, по проекта за магистралата Ниш-София, обяви премиерът Живкович. Завършени са 10 км от дългата 96 км отсечка. За изграждането на останалите са необходими няколкостотин милиона евро.

Живкович подчерта, че фирмите, които ще строят магистралата, не се делят на европейски и американски, а е важно какви условия ще предложат.

По думите му, като добри условия се оценяват възможност за кредитиране, 4-5 години гратисен период и пълно изплащане на кредита за 20 години, изпълнение за строежа за 5-6 години.

Магистралата Ниш-София е един от най-чувствителните въпроси за нас, каза и българският премиер. За нас би било от голямо значение да имаме пълна магистрална връзка с Европа и до Истанбул, която да улесни движението и стокообмена, допълни Сакскобургготски. Той оцени проекта като важен и за Европа, и за азиатските партньори.

Симеон съобщи още, че със сръбския му колега се договорили да се срещат два пъти в годината, следващата среща ще бъде в Белград.

В присъствието на двамата премиери министърът на вътрешните работи Георги Петканов и вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Сърбия Душан Михайлович подписаха и меморандум за сътрудничество в борбата против организираната престъпност, нелегалната търговия с наркотици и психотропни субстанции, нелегалната миграция и други незаконни деяния.

Белград се ангажира до края на тази година да бъде подписано споразумението за създаване на зона за свободна търговия с България. Това стана ясно от срещата на министъра на икономиката Лидия Шулева с министъра на търговията, туризма и услугите на Република Сърбия Слободан Милосавлевич.

През 2002 г. стокообменът на България със Сърбия и Черна гора възлиза на 197 млн. долара, при 233 млн. през 2001 г. Българският износ е за 173,2 млн. долара, а вносът - 23,8 млн. долара. За първата половина на 2003 г. стокообменът е в размер на 93 млн. долара.

По-късно, на среща с председателя на парламента Огнян Герджиков, сръбският премиер определи българското национално малцинство в Сърбия като фактор, който ще подобрява сътрудничеството между двете страни. Зоран Живкович отбелязал, че сръбското законодателство в областта на малцинствата получава висока оценка от ЕС, съобщи парламентарният пресцентър.

Оттам съобщиха още, че Огнян Герджиков и Живкович споделили общо мнение, че броят на депутатите в парламентите на двете страни може малко да бъде редуциран, но не драстично, за да има национално представителство.

Живкович подчертал и значението на подписания днес меморандум за сътрудничество в борбата против организираната престъпност. Криминално проявените хора от двете страни много добре си сътрудничат и технологично винаги са крачка преди полицията, е казал той.

По време на няколкочасовото си посещение сръбският премиер се срещна и със Стефан Софиянски, с когото са стари приятели, по думите на столичния кмет.

Живкович, който е бил два мандата кмет на град Ниш, преди да стане вътрешен министър, отхвърли идеята за създаване на общинска полиция, лансирана от кандидат-кмета Любен Дилов - син за София. Децентрализацията на полицията никъде не е довела до добро, има много други начини един град да покаже независимост, смята той.

Живкович пожела на Софиянски да бъде кмет до 2005 г., а софийският кмет му подари две книги, отпечатани през 1887 г., с първите два закона на Сърбия след освобождението ѝ от Турция.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?