Симеон ще проверява и как Костов е давал държавни жилища

Премиерът Симеон Сакскобургготски е назначил комисия, която да установи как са продавани ведомствените жилища на МС през последните 6 години, съобщи пред журналисти правителственият говорител Димитър Цонев. Така освен раздадените ведомствени жилища за чиновници в кабинета Сакскобургготски, ще се проверяват и сделки, сключени при управлението на Иван Костов.

Междувременно от вътрешно опозиционния клуб "Новото време" в НДСВ обявиха, че ще предложат законодателни промени, с които да се преустанови продажбата на държавни жилища на хора във властта.

След този скандал тръгна и новото разделение в царската партия - на "нововремци и новодомци".

Според информация на медиите жилище от държавния фонд е закупил строителният министър Валентин Церовски - с компенсаторки, министър Димитър Калчев, главният секретар на МС Севдалин Мавров, пресдиректорката Цветелина Узунова, депутатката Гадар Хачикян, областният управител на София Росен Владимиров и др.

Самият министър Калчев съобщи, че при това управление са продадени общо 63-65 ведомствени жилища "на прилични цени". При управлението на Костов са били продадени 27-28 жилища, каза Калчев. Според него при всички предишни сделки били използвани компенсаторки.

Комисията за проверка е назначена със заповед на министър-председателя миналия петък, 13 февруари. Председател на комисията е заместник-министърът на правосъдието Миглена Тачева, и членове - Галина Марийска, директор на дирекция "Правна" на МС и Кръстю Кръстев, държавен съветник в същата дирекция.

Комисията ще провери всички настанявания, замени и продажби на ведомствени жилища в МС. В 15-дневен срок тя ще обяви резултатите от проверката и ще предложи мерки за подобряване на дейността свързана с ведомствения жилищен фонд на МС.

Данни за раздадените от МС жилища все още не могат да бъдат дадени на журналистите, защото се иска изричното съгласие на хората да бъдат обявени публично имената им, като и площта и цената на жилищата, тъй като това са лични данни, обясни Цонев. Напусналите администрацията на МС също ще трябва да дават съгласие за обявяване на тази информация, допълни говорителят.

Комисията на Кошлуков вика министър Калчев

Законодателни промени, с които да се преустанови продажбата на държавни жилища на хора във властта подготвят царски депутати, сред които и нововремците Емил Кошлуков и Борислав Цеков, в парламентарната комисия по въпросите на гражданското общество.

На заседанието си в четвъртък комисията ще изслуша министъра на държавната администрация Димитър Калчев, който трябва да обясни колко държавни служители са се възползвали да закупят държавни жилища в столицата на цени по-ниски от пазарните стойности.

Много от колегите в мнозинството смятат, че това е недостойна практика, дори да е законна, посочи преди седмица Емил Кошлуков.

"Идеята, около която ще се обединим, понеже може да се окаже, че договорите са перфектно сключени и покупките са напълно легитимни, е да излезем със законодателни инициативи и тази порочна практика да приключи", обясни тогава нововремецът.

Според Кошлуков съществуват два начина, за да се уреди законово проблема с държавните жилища - или да се изкарват тези жилища на свободния пазар, или да са само ведомствени жилища, които да се ползват временно.

Не бива в никакъв случай да се бърка жилището, което получава един военен или полицай с дългогодишен договор за служба към страната си и един избираем политик, който утре го няма, каза още Кошлуков.

Още от България