Символичен лекарски протест поиска актуализация на парите за здраве

Снимка: БГНЕС

На едночасов символичен протест срещу недостига на пари за здравеопазване излязоха в четвъртък лекарите от цялата страна. Съсловната им организация иска актуализация на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса и промяна в начина на плащане на извършената болнична дейност над определените им финансови лимити.  

В протеста в столицата активно се включиха лекарите от Пета градска болница, болница "Токуда", болница "Сити клиник", "Софиямед", болница "Свети Иван Рилски". Председателят на Българския лекарски съюз доктор Цветан Райчинов коментира, че болниците, които не са се включили, най-вероятно са добре финансирани.

Този протест сигнализира ръководните органи в държавата и ако към края на месеца не се постигне никакъв резултат, управата на лекарския съюз ще решава дали да се предприемат ефективни действия, посочи д-р Стоян Борисов от Столичната лекарска колегия.

Пловдивските лекари също се включиха в общоевропейския протест на медиците. От районната лекарска колегия раздадоха на колегите си лентички с българското и европейското знаме, които ще носят до провеждането на европейските избори на 25-и май.

Медиците от болницата в Пазарджик настояват да се премахне забраната за плащането на допълнителните медицински дейности, които съпровождат пациентите с хронични заболявания. Според протестиращите медици монополът на Здравната каса трябва да бъде разбит.

"Това не са нормални условия за работа. Не може касата да ни говори за качество на работа, а в същото време да ограничава постоянно заплащаните дейности, за точна диагноза, за консултация със специалист. Пациентът идва с придружаващи заболявания - хипертония, диабет, със сърдечна недостатъчност и това значително оскъпява обслужването, лекуването на пациента, съответно пътеката не може да се включи в този лимит", коментира  д-р Иван Козложов от болницата в Пазарджик, цитиран от БНР.

Общопрактикуващи лекари и колегите им от доболничната и болнична помощ в Благоевградско ще се включат стъпаловидно в протестите. Лечебните заведения в областта оцеляват на ръба на финансовите си възможности. Само общинската болница в Гоце Делчев е с положителен  бюджет.

Според медиците лекарствената политика е най-уязвима по отношение на корупцията в здравеопазването. Те призоваха гражданите да подкрепят протеста им, тъй като той е в името на това пациентът да получи по-добра здравна помощ.

Предупредителни демонстрации се подготвят и в Стара Загора, Благоевград, Сливен, Шумен, Велико Търново и други градове. Протестът няма да прекъсне оказването на спешна медицинска помощ.

Протесът на българските лекари не трябва да се фокусира само върху финансовата страна на проблема, но и върху качеството на лечение, каза управителят на Националната здравна каса д-р Румяна Тодорова. Тя обаче подчерта, че досега няма неразплатена надлимитна дейност на проверените болници. Дефицитът в бюджета на Националната здравно9осигурителна каса за момента е много сериозен, посочи още Тодорова:

Ненапразно в Закона за бюджета на Касата тази година е записано, че през юни месец ние ще дадем подробен отчет как върви финансирането, какъв дефицит се очертава и нека да припомним, че в този дефицит фигурира и дефицитът, който трябваше да попълним от предходната година.

Управителят на Здравната каса смята, че са необходими сериозни законови промени в здравеопазването, за да се разпределят средствата в полза на пациента, тъй като заплащането на скъпи дейности и лечения води до увеличаване на разходите в бюджета на Касата.

"Редките болести, интензивните грижи - това са пера, които изискват много средства. Около 400 или малко над 400 лева годишно се пада на всеки здравноосигурен за здравеопазване в България. С 400 лева на месец можем ли да покриваме лекарства, които струват 60 000, интензивни грижи, които понякога не знаем колко ще струват? Не казвам, че тези хора нямат право на лечение. Напротив, те трябва да бъдат във фокуса на държавата", посочи Тодорова.

Протестът на българските медици подкрепя и исканията на европейските им колеги за достойно заплащане на труда и предотвратяване на корупцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България