Синагогата във Видин ще бъде възстановена с европари

Инвестицията възлиза на около 10 млн. лв., а финансирането е комбинирано

Синагогата във Видин ще бъде възстановена с европари

Оставената на произвола на съдбата синагога във Видин от края на 70-те години на ХХ век ще бъде възстановена с европейско финансиране. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Втората по-големина синагога у нас, след тази в София, ще се превърне в културен център "Жул Паскин" с музей, зали за изложби и концерти. Инвестицията ще е в размер на около 10 млн. лв.

Това е първият одобрен проект с комбинирано финансиране – безвъзмездна помощ и финансов инструмент. Безвъзмездната финансова помощ е 8.2 млн. лв. и се предоставя по линия на процедурата "Развитие на туристически атракции" на оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020 г. Кредитът е в размер на 1.5 млн. лв. и се предоставя от фонд посредника за регион Север - "Регионален фонд за градско развитие".

Синагота във Видин е построена, след като старият еврейски храм в града е бил разрушен по време на Руско-турската война (1877-1878). Тържествено е открита на 28 септември 1894 г. от д-р Мордехай Грюнвалд, главен равин в България по това време. От 1950 г. сградата не се използва по предназначение, а като склад. Това води до влошаване на състоянието ѝ. През 70-те години се взима решение да бъде реконструирана, но не се случва. Вместо това вече десетилетия е без покрив, вследствие на което стените ѝ се рушат.

Синагогата е разположена в непосредствена близост до центъра на Видин, край парка на река Дунав. По план сградата е напълно симетрична, с правилна форма, от типа трикорабна едноапсидна базилика, с притвор, галерии и четири кули. Вътрешните размери на молитвената зала са 21 м на 10 м. Построена е по подобие на синагогата в Будапеща, а нейни архитекти са били известните на времето Фердинанд и Франческо. Изграждането на олтара (оцветен в синьо, червено и бронз) е осъществено от Макс Верих – чешки скулптор, преподавател във Видин. Дървеният материал е доставен от Трансилвания и Унгария, а лампите, полилеите и чиновете са от Виена и други места в Австрия. Подът на синагогага е настлан с мозайка и дъски.

Реализацията на проекта става възможна, след като през 2017 г. собственикът на синагогата – Организация на евреите в България "Шалом", дари сградата на община Видин.

Сега проектът предвижда сградата да възвърне някогашния си блясък, като обедини функциите на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и прилежащия парк.

Възстановяването на синагогата ще позволи на Видин да предоставя завършен туристически продукт. Причината е, че се намира близо до средновековната крепост "Баба Вида", прочутата джамия на Осман Пазвантоглу, чието минаре завършва със стилизиран връх, който прилича на формата на сърце. В близост е и митрополитския храм. Паркът край река Дунав на Видин пък е сравняван с тези във Виена и е много красив.

Споделяне

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?