Синът на американския вицепрезидент ще работи за най-голямата частна газова компания в Украйна

Барам Обама, Джо и  Хънтър Байдън

Хънтър Байдън, по-малкият син на американския вицепрезидент Джо Байдън, влезе в директорския борд на Burisma Holdings, който е най-големият частен производител на газ в Украйна. Това съобщи сайтът на компанията.

 

Хънтър Байдън ще отговаря за правното звено на холдинга и ще подпомага връзките на компанията с международни организации. Неговата основна месторабота ще си остане юридическата фирма Boies, Schiller & Flexner, която е базирана в Ню Йорк и е била ангажирана със значими дела като "Буш срещу Гор", "САЩ срещу Майкрософт" и др.

 

Досегашният опит на Burisma в иновациите и индустриалното лидерство в областта на природния газ, означава, че тя може да бъде силен двигател на икономиката в Украйна, заявява Байдън-младши. Като нов член на директорския борд, аз вярвам, че моето съдействие в консултирането на компанията по въпроси на прозрачността, корпоративното управление и отговорност, международна експанзия и други приоритети, ще е принос за икономиката и от полза за народа на Украйна, допълва той.

 

По-рано Байдън-младши е бил старши вицепрезидент на банка MBNA, а през 2006 г. влиза в съвета на директорите на американската железопътна компания AMTRAK. Той е член на адвокатската колегия в щата Кънектикът и федералния окръг Колумбия, също така на Върховния съд на САЩ и Съда по федерални искове. Хънтър Байдън е сред съоснователите и управляващите партньори на инвестиционно-консултантската компания Rosemont Seneca Partners, също така председател на борда ѝ. Едновременно с това оглавява американския клон на Световната програма по прехраната, участва в председателския борд на Националния демократически институт на САЩ и др.

 

Той е професор към магистърската програма на Джорджтаунския университет, има опит във външната политика и публичната администрация.

 

Burisma Holdings оперира от 2002 г. и включва няколко петролни и газови компании с активи в Украйна. Тя има разрешение да разработва находища в Днепро-Донецкия, Карпатския и Азовско-Кубанския басейн. Компанията продава горива на вътрешния пазар както чрез трейдъри, така и директно на крайни потребители. Основен собственик е бившият екоминистър на Украйна Николай Злочевский.

Споделяне

Още от Общество