Синът на Кадафи: В Либия няма свободни медии

В Либия няма свободни медии, а политическата система не е достатъчно демократична, предаде в понеделник БТА, като се позова на изявление на сина на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам, цитиран от Ройтерс. 

Коментарите на Сейф ал Ислам, изнесени в двучасова реч пред 15 000 младежки активисти в град Сирт, са едни от най-критичните изказвания на сина на Кадафи, който се ползва с огромното доверие на баща си, макар че не заема никакъв правителствен пост, отбелязва Ройтерс. 

Ал Ислам разкритикува различни слабости, според него, на либийския обществен живот - от алчността на "тлъстите котараци" в държавните институции до лошото състояние на здравеопазването и образованието - и призова за редица реформи.   

"Демократичната система, за която мечтаем, не съществува. Всеки може да каже това. Либия няма конституционни институции. Ситуацията е неясна и неорганизирана. Новият план е да се направи оценка на изминалия период и от утре да се започне с нова решителност и нова стратегия", заяви Сейф ал Ислам.   

Ислам ръководи благотворителна организация, която е изиграла важна роля в натиска за икономическа модернизация и подобрения в областта на човешките права. Той е изиграл значителна роля и в подобряването на отношенията между Либия и Запада след няколко десетилетия изолация заради западните твърдения, че Либия подкрепя тероризма, отбелязва Ройтерс.   

В речта си в Сирт Сейф ал Ислам даде ливанската въоръжена групировка Хизбула като пример за поведение заради решимостта ѝ. "Всички в Хизбула са млади хора. Те нанесоха поражение на Израел. Хизбула постигна победа заради сериозното си отношение към нещата и това е достойно за пример", каза синът на Кадафи в речта си пред младежките активисти.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?