Синдикати предупредиха учителите, че прекаляват

Синдикати предупредиха учителите, че прекаляват

Достигнат е пределът на възможностите на договаряне на увеличението на заплатите в средното образование и оттук насетне отговорността за продължаващата стачка ще носят учителите, които отказват да приемат проектоспоразумението от петък. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНР във вторник по повод продължаващата стачка, след като над 50 процента от преподавателите не харесаха договорката с правителството, предвиждаща повишение на възнагражденията от ноември с около 80 лв. и още две вдигания през януари и юли 2008 г. до  достигането на средна брутна заплата в сектора от 650 лв. 

Поредното провалено приключване на учителската стачка, която продължава цял месец, дойде след като в понеделник стана ясно, че половината преподаватели не приемат договорката и настояват да се върнат стартовите искания за три пъти вдигане на заплатите с по 20 процента. Другата част от заетите в образованието обаче са съгласни и синдикатите вдигнаха ръце, оставяйки на учителите да решат дали да се върнат в клас или не.

Стигна се дори до оспорване на методиката за преброяването на резултатите от допитването до учителите за проектоспоразумението. Бяха включени и нови шестима представители в Единния национален стачен комитет, но според Димитров това няма да промени нещата.

"Това е безсмислено, защото се върви към финала на възможното решение", каза синдикалният вицепрезидент и предупреди за възможна крачка назад от страна на правителството. "Така може да получим две увеличения по 10 на сто, вместо сегашните 20 процента", допълни той. "Преминава се прагът на търпимост в обществото и всички стачни комитети трябва да си дадат ясна представа за това", каза още Димитров.

Във вторник част от преподавателите в малките градове се върнаха на работа, а в някои столични училища е решено от сряда да започнат учебните мероприятия за първолаците и децата от предучилищната възраст. На други места по паралелки се възобновяват часовете. Хард лайнерите на стачката обаче смятат нови варианти за споразумение и очакват от министъра на образованието Даниел Вълчев среща. За насрочване на такава обаче индикации засега няма.

Вместо това, в специално изявление до стачкуващите Вълчев обяви, че на извънредното си заседание в сряда кабинетът ще вземе решение относно начина на продължаване на преговорите. Правителството няма да се откаже от диалога за намиране на изход от ситуацията, посочва просветният министър.

Той изрази и разочарованието на правителството от липсата на готовност от страна на синдикатите за подписване на споразумение за окончателно прекратяване на стачката. Според Вълчев отделни представители на синдикатите са използвали почивните дни за агитация против приключването на преговорите.

От ДСБ пък отново поискаха оставката на Вълчев заради невъзможността му да се справи с реформите в образованието. Според ръководството на Демократи за силна България министърът на образованието е "окончателно дискредитиран, а стачката на учителите е вече дерайлирала институционално".

Споделяне

Още от България