Синдикатите искат допълнителен отпуск по семейни причини

КНСБ предлага да се въведе допълнителен отпуск по семейни причини за родителите. Лидерът на синдиката Пламен Димитров коментира във вторник, че гъвкавата заетост по инициатива на работника или служителя за решаване на семеен проблем сега е по-скоро неформално разрешение, давано от работодателя, вместо целенасочена фирмена политика. Според него е необходима национална стратегия за съчетаване на семейния и трудов живот.

От профсъюза поискаха родителите да имат право в един ден от седмицата или в месеца работното им време да бъде намалено с два часа заради сериозни семейни ангажименти. Другият вариант е работниците да ползват допълнителен отпуск от един или два дни в годината.

Синдикатът настоява и за увеличение с 5-6 дни на отпуска за гледане на болен човек от семейството. В момента хората имат право на 10 дни в годината, за да се грижат за болен родител или дете.

Първите проекти за социални дейности в предприятията, които се финансират с европейски средства, ще започнат да се изпълняват през април, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Социалните ангажименти в семейството ограничават и затрудняват възможността за изпълнение на служебните задължения. Това са посочили близо 100 процента от участвалите в проучване на КНСБ за проблемите в балансирането между семейния и трудовия живот.

По данни на КНСБ 51% от работещите полагат грижа за деца и зависими, а 25% от безработните не могат да се включат на пазара на труда заради липса на заведения за социални услуги.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?