Синдикатите искат спиране на приватизацията на ЕРП

Цената на тока ще скочи с 30-40% след приватизацията на електроразпределителните дружества (ЕРП), заявиха председателите на енергийните федерации към КТ"Подкрепа" Мирослав Митовски и към КНСБ Георги Петров на кръгла маса в столичния хотел "Принсес", съобщава БТА.

Средната продажна цена на електроенергията в Европа е 10,50 евроцента. В момента киловатчас у нас струва 14,5 стотинки, а след като дойдат частни собственици за ЕРП-та ще стане 21-22 стотинки, каза Митовски.

Синдикатите ще настояват Министерството на енергетиката да наложи мораториум върху приватизацията на дружествата. Те очакват около 50% на работещите в предприятията да бъдат съкратени, ако дружествата бъдат раздържавени.

Качеството на услугите ще се влоши, прогнозира Митовски. Според него в отдалечени места, където поддържането на мрежата е икономически неизгодно, авариите няма да се отстраняват с месеци. 67 на сто от всяко от седемте ЕРП са обявени за продажба. На 16 февруари изтича скорът за подаване на индикативните оферти.

Споделяне

Още от Бизнес