Синдикатите подкрепиха кабинета за 150 лв. заплата, бизнесът остана против

Национално представените синдикати подкрепиха решението на правителството да увеличи с 25% минималната работна заплата, а работодателските организации останаха на позициите си, че това не е добре за икономическото развитие. Това стана ясно след заседанието на Националният съвет за тристранно сътрудничество, на който бе разгледан проекта на правителствено постановление за 150 лв. заплата, както и Националния план за действие по заетостта.

Тристранният съвет реши да се въведе минималната заплата в България през тази година да бъде 150 лв., вместо сегашните 120, обяви след заседанието вицепремиерът Пламен Панайотов. Утре проектът ще се гласува на редовното заседание на правителството.

Предложението не е подкрепено от представителите на Българската стопанска камара, Съюза на работодателите в България и Българската търговско-промишлена палата с мотива, че не трябва да има административно определяне на минималната заплата. Още миналата година от бизнес организациите посочиха, че в някои сектори на българска икономика производителността на труда на определени професии не стига 150 лв., което ще принуди работодателите или да съкращават хора, или да "посивеят".

Днес социалният министър Христина Христова посочи, че има около 20 аргумента в защита на 25-процентното увеличение на минималното възнаграждение.

Единият от тях е определената линия на бедността, която в България е 102 лева. Обикновено в страните от ЕС, борейки се с проблема "работещи бедни", правителствата определят 150 процента от тази линия, каза министър Христова.

Относно част от възраженията на работодателите министърът посочи, че във всички страни от ЕС имат определен размер на минималната работна заплата, а много от тях имат и определена часова ставка.

Тристранния съвет е обсъдил и Националния план за действие по заетостта. Той не е бил подкрепен само от съюз "Възраждане".

Отново министър Христова обясни, цитирана от БТА, че това е план, който задължава да бъде постигнато средно годишно равнище на безработицата през 2005 г. от 12.5 процента, както и да бъде намален броят на продължително безработните лица с 20 процента. Планът съдържа 8 нови програми с акцент върху най-рисковете групи.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?