Синдикатите в БМФ искат нова стратегия за продажба на флота

Петте синдиката в Параходство "Български морски флот" ЕАД се срещнаха в понеделник с варненски депутати и им представиха декларация, с която отхвърлят приватизацията на дружеството, предаде БТА.

Предвидената продажба на 100 процента от капитала на БМФ предопределя пълното унищожаване на фирмата, обясни Красимир Вълчев, председател на Моряшкия синдикат. Синдикалистите подчертаха, че в стратегията не е заложен механизъм, чрез който да се влагат средства за строеж на нови кораби. Няма гаранции и за запазване на националния флаг, посочи Вълчев.

Синдикатите настояват да се разработи нова стратегия, която да напише екип морски специалисти и юристи. В нея трябва да се предвидят данъчни облекчения за корабоплаването, както и сигурни гаранции за запазване на работните места след приватизацията на дружеството, посочи Вълчев.

Настоящата стратегия е предварителна, тя дори не е разгледана от парламентарните комисии, обясниха депутатите от НДСВ Борислав Ралчев и Стефан Минков. Те бяха категорични, че ще се търси най-доброто решение за бъдещето на дружеството.

Имам информация, че мощна българска фирма преговаря на високо ниво за купуване на пакета от 30 процента от БМФ, който ще бъде пуснат на борсата, каза Благой Димитров от ОДС.

Още от Бизнес