Сините решават да направят ли компромис с вота за кабинета на Борисов

Заради агентурното минало на номинирания за министър без портфейл Божидар Димитров СДС ще избира между два варианта при гласуването на правителството на Бойко Борисов, което ще стане в понеделник на извънредно заседание на парламента.

Пред Mediapool лидерът на партията Мартин Димитров обясни, че вариантите ще бъдат обсъдени в събота на заседанието на Националния съвет (НС) в Бургас. Възможно е да дадат "100 процента подкрепа на Бойко Борисов" като министър-председател, което ще е отделно от гласуването на предложения от него кабинет, но пък да не подкрепят министрите, които се одобряват ан блок.

"Другият вариант е в името на промяната и за да има ясно управление в условията на криза, въпреки наличието на човек от ДС, да подкрепим и правителството", посочи още Димитров. Той подчерта, че ще остави НС да вземе крайното решение, а след това рано сутринта на заседание на ПГ на Синята коалиция ще бъде взето и съвместното решение с ДСБ.

"Ситуацията е изключително деликатна и съжалявам, че изобщо се стигна до нея. Но трябва да се мисли и държавнически", допълни лидерът на СДС. По думите му ще бъдат подкрепени и предлаганите от Борисов структурни промени в Министерския съвет.

ПГ на Синята коалиция има 15 народни представители и дори без техните гласове, но с тези на РЗС и на "Атака", които декларираха, че дават безрезервна подкрепа на Борисов, новият кабинет ще бъде одобрен. РЗС имат 10 народни представители, а "Атака" 21.

Споделяне

Още от България