"Синьо единство" разчете в антипазарните идеи на властта неспособност да се оправи с КЗК

Правителството на Пламен Орешарски е неспособно да реформира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която очевидно не изпълнява задълженията си да следи и санкционира нелоялните практики на търговските вериги. Затова управляващите прибягват до антипазарни мерки като идеята за затваряне на хипермаркетите през уикенда. Това се казва в позиция на партия "Синьо единство" по повод на идеята на депутата от БСП Спас Панчев магазините на големите търговски вериги да не работят събота и неделя, за да се даде "въздух" на малките квартални магазини.

"Зад популистката мярка, облечена в привидна загриженост за малкия и среден бизнес, както и за българските производители, които биват насилствено изтласквани от хипермаркетите, на практика се прикрива липсата на политическа воля да се създаде дългосрочна визия за развитие на малкия и семеен бизнес, върху която да се гради стратегията за устойчив растеж на българската икономика", казват още от партията, която е член на Реформаторския блок.

Според "Синьо единство" мерките, които реално ще подпомогнат собствениците на кварталните магазинчета, са свързани с облекчаване на данъчните и административните процедури и на регистрационните режими.

"Идеята на БСП за забрана на международните търговски вериги да упражняват дейността си през уикенда е в грубо противоречие с европейските принципи за свободен пазар и нарушава правата на потребителите. "Синьо единство" предупреждава, че мярката може да доведе страната ни до загуба на поредните международни инвеститори в лицето на големи търговски вериги, да се подложат на риск хиляди работни места, да се отнеме възможността за кариерно развитие на персонала в тях, както и възможността за почасова младежка заетост", казват от партията.

От партията напомнят, че търговските практики на големите търговски вериги са проблем, който съществува в целия ЕС. Заради това ЕК е излязла с предложението да се извърши да се извърши регулаторна реформа с приемането на закони за справяне с нелоялните търговски практики.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?