Сириец беше арестуван в Германия за военно престъпление

Сириец беше арестуван в Германия за военно престъпление

31-годишен сириец, предполагаем член на джихадистката група Ислямска държава и заподозрян в изнасилване, представляващо военно престъпление, беше арестуван в Германия, съобщи федералната прокуратура, цитирана от Франс прес.

Акрам А. беше задържан в североизточната провинция Мекленбург - Предна Померания. Той е заподозрян, че в Сирия е бил член на Ислямска държава. Като такъв е бил назначен да отговаря за наблюдателен пункт на границата на териториите, завоювани от джихадистката групировка, се съобщава в изявлението на прокуратурата.

Смята се, че на този пост в началото на миналата година той е изнасилил сирийка, опитваща се да избяга от Ислямска държава заедно с децата си. Това представлява военно престъпление, защото жертвата, бягаща от територия под игото на Ислямска държава, е била под защитата на международното хуманитарно право, подчертава прокуратурата в Карлсруе.

В Германия са започнати са най-малко 10 процеса по подозрения във военни престъпления и десетки процеси за принадлежност към терористична групировка, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят