Сирийски бунтовници предприеха настъпление в Алепо

Сирийски бунтовници предприеха настъпление в Алепо

Сирийски бунтовници предприеха настъпление в опит да разкъсат обсадата на сирийската армия в Алепо, където по оценка на ООН са хванати в капан около 300 000 души, разполагащи с оскъдни запаси от храна и медикаменти, предаде Асошиейтед прес.

Това е първото голямо бунтовническо настъпление към контролираната от правителството югозападна част на Алепо след тежките поражения, които бунтовниците понесоха миналата седмица.

Бунтовническият военно-команден център на формированието "Джаиш ал Фатах", което включва ислямистките групировки "Джебхат Фатах аш Шам" (новото име на Фронта ан Нусра) и "Ахрар аш Шам", каза, че са превзети няколко позиции на армията в първите часове на офанзивата, предаде Ройтерс.

Сирийската армия потвърди по държавната телевизия, че бунтовниците са започнали настъпление, но каза, че са били отблъснати при опита си да превземат военна база и училище.

Армията, подкрепена от паравоенни групи и от руски военни самолети, постигна значителни териториални успехи миналата седмица в северната част на града, особено в района на шосето "Кастело", свързващо Алепо с Турция.

Армията и проправителствените сили установиха контрол над квартал Бани Зейд и струпват войски за нахлуване в контролираните от бунтовниците квартали.

Местен активист каза, че жители на тези квартали са запалили гуми, за да намалят видимостта на прелитащите отгоре изтребители. Самолети, вероятно на сирийското правителство или на Русия, са бомбардирали източната част на града. От хеликоптери са били хвърлени варели с експлозиви по квартал Бустан ал Баша, съобщи базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права.


Центърът допълни, че бунтовниците и проправителствените сили водят сражения на няколко фронта в покрайнините на Алепо.

Сирийската информационна агенция САНА съобщи, че бойци на "Джаиш ал Фатах" обстрелват жилищни квартали в Алепо. Съобщава се за 11 загинали и 53 ранени от снаряди и снайперистки огън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят