Сирийските бежанци в Турция са вече над 100 хиляди

Броят на сирийските бежанци в лагерите в Турция надхвърли 100 хиляди души, съобщи турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации, цитирана от Ройтерс. Турската информационна агенция Доган уточнява, че общият брой на сирийските бежанци, настанени в лагери в Турция, днес е 100 363 души.

Вече повече от година Дирекцията посреща всички потребности на сирийските граждани в лагерите в шест окръга в страната (Хатай, Газиантеп, Килис, Шанлъурфа, Кахраманмараш и Османие). Сирийските граждани, живеещи в палатковите лагери и във фургоните, по три пъти на ден получават топла храна и могат да посещават училища, джамии, търговски и медицински центрове. В лагерите работят полицейски служители, изградени са детски площадки, се казва в съобщение на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации.

От началото на конфликта в Сирия през пролетта миналата година на турска територия преминаха над 143 хиляди сирийци, от които 42,8 хиляди са се върнали в родината си.

Миналата седмица турският вицепремиер Бюлент Арънч заяви, че Анкара няма да затвори границата за сирийските бежанци, ако те надхвърлят 100 хиляди души.

В края на септември Върховния комисариат за бежанците на ООН обяви, че общият брой на сирийските бежанци може да достигне 700 000 до края на годината, което е почти четири пъти повече в сравнение с досегашните прогнози.

Докъм края на септември 294 000 бежанци, бягащи от продължаващия вече 18 месеца конфликт в Сирия, бяха отишли в четири съседни страни - Йордания, Ирак, Ливан и Турция - или чакат да се регистрират там.

"Това е голяма вълна, 100 000 през август, 60 000 през септември и в момента - по 2 000 или 3 000 на денонощие", заяви на пресконференция регионалният координатор за Сирия на комисариата Панос Мумцис.

Служби на ООН за хуманитарна помощ и други хуманитарни организации отправиха призив за предоставянето на 487.9 милиона долара, за да се посрещнат нуждите на бързо увеличаващата се бежанска вълна от Сирия.

Насилието в Сирия продължава, като жертвите от началото на конфликта според различни оценки са над 30 000.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят